TvObzor
“SVIJET U PLAMENU” NA HTV3

Užas izbijanja rata
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Drama “Svijet u plamenu” (“World on Fire”), od koje zastaje dah, višestruko nagrađivanog scenarista Petera Bowkera, priča je o Drugom svjetskom ratu ispričana kroz živote običnih ljudi na svim stranama toga globalnog sukoba. Prva sezona sa svojim zvjezdanim glumačkim ansamblom uvlači gledatelje u užas izbijanja rata.

Prateći prepletene sudbine živo opisanih likova iz Britanije, Poljske, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Država, s kojima se lako poistovjetiti, “Svijet u plamenu” istražuje ljudske priče skrivene u jednom od najepohalnijih razdoblja u povijesti. Prve dvije epizode prikazuju se u nedjelju, 3. prosinca, od 23.30 na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3).

Radnja prve epizode počinje 1939. godine. Dok se prijetnja nacističkog režima nadvija nad Europom, prevoditelj Harry Chase zavjetuje se da će pomoći svojoj ljubavnici iz Poljske Kasiji Tomaszeski da pobjegne iz Varšave, ali kod kuće u Manchesteru čeka ga njegova djevojka Lois Bennett. Za to vrijeme američka novinarka Nancy Campbell nalazi se na poljsko-njemačkoj granici i svjedoči početku njemačkoga napada na Poljsku.

Kasia, u drugoj epizodi, u razorenoj Varšavi planira bijeg sa svojom ucviljenom majkom Marijom Tomaszeski. Harry se vraća u Manchester. Kada napokon smogne hrabrost da Lois kaže istinu o Varšavi, ona ga razoruža izjavivši mu ljubav. U Parizu Webster i Albert veoma vole jedan drugoga, ali njihovu sreću zasjenjuje sve veća prijetnja predrasuda s kojima su suočeni.

U glavnim su ulogama Helen Hunt, Sean Bean, Lesley Manville, Jonah Hauer-King, Julia Brown, Zofia Wichłacz i Tomasz Kot. Scenarist je Peter Bowker, a redatelj Adam Smith. D.M.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić