TvObzor
TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere
Objavljeno 1. prosinca, 2023.
Lagano pletemo mrežu i širimo krila, pripremamo teren i sebe za novi projekt, koji nam može preokrenuti glazbenu karijeru

Koprivnički folk-rock sastav Ogenj predstavio je “Kyrie”, novi singl i videospot, kojim najavljuju svoj treći studijski album, prvi u izdanju Dallas Recordsa. Odjevena u mistiku, ta nas pjesma vodi nekom drukčijem blagdanskom raspoloženju. Tematski je naslonjena na novi život, koji nam je jedina nada, te je bit života, kao i vremena Božića, u kontri s glazbenom podlogom. O aktualnom singlu i nadolazećem albumu, ali i novim članovima te zabrani nastupa u zagrebačkoj Močvari više su nam ispričali starosjedioci u bendu, Tomislav Mihac Kovačic i Petar Šimčić.Tko čini aktualnu postavu Ogenja i što su novi članovi donijeli u bend?PETAR: Ogenj trenutno gori jače nego ikad prije, a u trenutnoj postavi je na bubnjevima i na pratećim vokalima Benjamin Fabić, naš najnoviji član. Na bas-gitari je iznimno talentirani mladi glazbenik Leonardo Ivačić. Na električnoj gitari i pratećim vokalima sam ja, a na glavnom vokalu, bisernici, akustičnim gitarama sa šest i dvanaest žica, usnoj harmonici, udaraljkama i na živoj vatri je osnivač, frontmen i glavni tekstopisac benda - Tomislav Mihac Kovačic. Ako gledamo po stažu, Leo i Benjamin su najnoviji. Posebno bih istaknuo za obojicu to da su strahovito versatilni glazbenici i da iz nastupa u nastup dokazuju kako nema tog stila glazbe gdje ih možete uloviti na krivoj nozi. Njihov doprinos itekako se osjeti u aranžmanima novih pjesmama i sviđa mi se što ova postava zaista aktivno nastoji iz pjesme u pjesmu unaprijediti zvuk benda te nagraditi svoju publiku zanimljivim novitetima. Mislim da je “Kyrie” sjajan primjer pomno pripremanog eksperimenta, koji poprilično odstupa od dosadašnjeg materijala.

Šamar svijetuKako to da ste se odlučili na promjenu izdavačke kuće i što potpisivanje za Dallas znači za Ogenj?TOMISLAV: Imali smo razdoblje kada smo, nakon isteka ugovora s bivšim izdavačom, odlučili pokušati sami. Jednostavno nije išlo. Bilo je previše rupa koje nismo znali kako popuniti i kako izići iz svojevrsne status quo situacije.

Na kraju smo opet odlučili uskočiti u jedan profivlak, koji, nadam se, juri nizbrdo i uzbrdo sa svim putnicima i gdje svi pritom uživaju u vožnji. Naprvu smo kliknuli s ekipom iz Dallas Recordsa. Radi se o iznimno dragim ljudima. Vjerujem da smo sada u izrazito toplom ambijentu i na plodnom tlu za sve naše ideje. Glavna stvar koju smo istaknuli na svakom sastanku bila je da ekipi iz Dallasa dočaramo kamo i kako Ogenj želi dalje te kako oni mogu pridonijeti ostvarenju zacrtanih ciljeva. Došli smo s gotovim materijalima, a čuli smo od njih ono što smo htjeli čuti. S tim što trenutno radimo na jednom novom projektu koji je bio u startu podržan od našeg novog izdavača. U tom momentu znali smo da smo izabrali dobru ekipu s kojom možemo dalje gurati našu priču i misiju. Sad kad je “Kyire” vani, lagano pletemo mrežu i širimo krila, pripremamo teren i sebe za novi projekt, koji nam može preokrenuti glazbenu karijeru u jednom profi showbiz smjeru. I ne bojimo se toga.

Što ste nastojali poručiti aktualnim singlom “Kyrie”?TOMISLAV: U pjesmi nema zvončića, nema praporaka i šuškanja celofana, ne čuju se otvaranja najboljih butelja vina, ne osjeti se miris blagdanske purice. Šamar svijetu i njegovome konzumerizmu i vanjštini. Ogoljena, a ipak toliko bogata zvukovljem i mukom vokala, koji ne zrači radošću, naprotiv. Samo nadom kako odmičemo kraju pjesme.

 

 

Predivna harfa koja nas uvodi u početak i koja završava cijelu priču daje još jedan tračak nade u anđeosko i nebesko. Gošća na harfi je Doris Karamatić. U nadi da je već sutra novi dan, ali i da bez muke i trpljenja nema svjetla na kraju tunela. Samo potpuno predanje rađa novu snagu. Tekst, kao i glazbena vodilja, nastao je prijašnjih godina, većinom se naslanjajući na božićne i predbožićna sjećanja i osjećanja, emocije, promišljanja, posebice mene kao vjernika. Grčki zaziv Kyrie Eleison, koji se koristi na misi, specifičan je samo za to razdoblje. U početku sam imao samo taj središnji dio, sjećam se da sam muku mučio s ostatkom teksta jer se nisam imao za što uloviti. I onda sam jednostavno pustio vrijeme da odradi svoje, iskristalizira i to je bilo to. Nema klasičnih zvončića, ni mirisa pečenke. Samo ti i tvoj Bog zbog kojega i slaviš taj Božić.

Kako su prošle nedavne svirke u Solinu i Makarskoj?PETAR: Jao..., a što drugo reći nego da obožavamo Dalmaciju, ali i ona nas! Možda će zvučati čudno, ali na svirci u Solinu imali smo osjećaj domaćeg terena. Razlog tome je što su domaći splitski glazbenici Petar Stolnik (Djigibaoo) i Vincent Šepić (Zo), ujedno i naši veliki prijatelji, odigrali veliku ulogu da približe našu glazbu mlađoj publici u Dalmaciji, što je rezultiralo zbornim pjevanjem refrena naših hitova! Neopisiv osjećaj, Mate Mišo Kovač bio bi ponosan. (smijeh) Makarska je također prošla sjajno, iako pomalo izazovno, jer smo se došli pokazati i dokazati novoj publici. Nastupali smo u malom klubu imena Dali Bar. Ugodno nas je iznenadio pun klub koji je sa znatiželjom došao poslušati što su im pripremila četiri lika sa sjevera. Na licima im se vidjelo da su bili iznenađeni scenskim nastupom i energijom unatoč gužvi na maloj pozornici, a gromoglasan pljesak nakon svake pjesme bio nam je najbolja nagrada za prvi susret. Poseban je osjećaj dok Dalmatinci pjevaju naše pjesme, što dodatno potvrđuje da dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere.

Pametniji i svojiKako s odmakom od nekoliko mjeseci gledate na situaciju sa zabranom koncerta u Močvari, što se tu zapravo dogodilo? Prije toga bili ste njihov čest gost...TOMISLAV: Pa mi smo imali malu promociju albuma “Si kak jen” u Močvari. Na albumu je i sporna “Duša”. Treba pitati ljude koji su nam zabranili nastup. Ono što mi znamo, a to nam je usmeno prenio organizator, jest upravo to da je sporna pjesma “Duša”, koja onako baladasto mekano progovora o djetetu u utrobi majke koje se pita kako će i s kim dalje ako mu mater prva ne pokaže ovaj svijet. Nevjerojatno da jedna balada digne takvu buku, bezveze.

 

 

Nit je itko tražio moje objašnjenje, nit me pozvao kao autora i frontmena te porazgovarao malo o svemu tome. Mislim, nama je ova promocija donijela puno, puno novih ljudi, puno pregleda na YouTubeu, kao i novu publiku. S odmakom mogu reći da je jadno od te uprave, ili tko god da su oni bili, te da su njihove izjave za javnost vezane uz taj događaj pomalo groteskne. Očito su to ljudi koji ne dopuštaju drugima da imaju drukčije mišljenje, da se drukčije odijevaju, da mirišu drukčije, da drukčije govore, da su druge boje kože... Bilo je bolno, žao nam je što nismo uspjeli dijeliti pozornicu s našim prijateljima i velikanima The Rumjacks, no očvrsnuli smo. Naučili puno toga i iz svega izišli još pametniji i svoji.

S kojom ekipom radite na novom albumu? Kada ga možemo očekivati i po čemu će se on razlikovati od vaših prethodnih izdanja?PETAR: Vjerujem da je “Kyrie” odličan pokazatelj da Ogenj želi rasti sa svakom novom pjesmom te da se ne boji eksperimentirati sa zvukom pritom njegujući esenciju svog izvornog identiteta. Upravo tako zvuči novi Ogenj - kombinacija svježe i nove energije koju je donijela nova postava te iskustvo i srčanost starosjedioca u bendu. Album možete očekivati u prvom dijelu iduće godine. Uz Doris Karamatić, na albumu će gostovati naš povremeni član Luka Iverac na violi, a na jednoj klasičnoj Ogenj-style pankerici čut ćete prodornu trubu koju je odsvirao Ante Prgin Surka, u čijem je studiju većina albuma snimljena. Svojim jedinstvenim vokalom Nina Šešić Mežnarić obogatila je jedan poseban singl davši mu onu najbolju emociju koja proizlazi iz folklornih napjeva našeg zavičaja. Na istoj toj pjesmi pridružio nam se i moj kolega iz glazbeno-školskih klupa na harmonici - Andrija Bricelj, čije će vas dionice na prvu notu hipnotizirati kao što su i nas na snimanju. Mix i mastering radi Matej Zec. Kada povučemo crtu, s obzirom da je velika većina pjesama nastajala tijekom višesatne zajedničke improvizacije na probama, očekujte podosta zanimljivih instrumentalnih minijatura u svakoj pjesmi te spontanih jam sessiona. Većina albuma nastala je u vrijeme pandemije, pa ćete imati priliku osjetiti koliko smo u to vrijeme bili ljuti što ne možemo našu glazbu izvoditi normalno i pjevati s našom publikom.

 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

TROJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA U GLASGOWU

Svjetsko atletsko dvoransko prvenstvo

PREMIJERA HIT-FILMA “WONKA” HBO MAXU

Opojna mješavina magije i glazbe, kaosa i emocija

Najčitanije iz rubrike