Novosti
BITAN ISTEK OBVEZE

Liječnici u opasnosti da ih ovrše
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Oko 1500 liječnika u stvarnoj su opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše u slučaju da poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijalizacije, pokazali su rezultati ankete koju je proveo HUBOL i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske (IMLH).

Istraživanje je provedeno među 1129 liječnika s važećom ugovornom obvezom nakon specijalizacije, od srpnja do rujna ove godine, kaže se u priopćenju. Procjenjuje se da je u RH oko 6000 liječnika s nekom vrstom ugovorne obveze rada za poslodavca. Najšokantniji rezultat ankete je, kažu, 26 % svih liječnika s ugovornom obvezom koji imaju osobnu zadužnicu ili solemniziran ugovor. Na temelju tih isprava poslodavac se može u bilo kom trenutku izvansudski naplatiti, tj. ovršiti liječniku novac ili stan u kojem živi. Najgora je situacija u općim bolnicama i domovima zdravlja jer je tamo riziku od ovrhe izložen svaki treći liječnik s ugovornom obvezom. HUBOL I IMLH očekuju, prema obećanjima, da će prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti biti u proceduri oko 15. prosinca i traže hitni postupak.

Iz ankete proizlazi da više od 5000 liječnika (89 % svih liječnika s ugovornom obvezom) ima robovlasnički ugovor, tj. obvezu vraćanja brutoplaća, božićnice, regresa, darova za djecu i sl. ili vraćanja umnožene proračunske osnovice. Liječnici koje obvezuju takvi ugovori moraju, ako prekinu radni odnos prije isteka roka, poslodavcu vraćati zarađene i odrađene brutoplaće, božićnice i regrese ili iznos koji se temelji na umnošku proračunske osnovice, kažu. U priopćenju podsjećaju da je Ustavni sud odlučio da su ugovorne obveze vraćanja brutoplaća protuustavne.

HUBOL i IMHL prihvaćaju obvezu liječnika da, u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze, plate stvarne troškove specijalizacije, no kažu kako su oni od od 6 do 7 tisuća eura. H
Možda ste propustili...

IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA GRADITELJSTVO

Radnicima desetak posto veće plaće

DRŽAVNI TAJNIK MINISTARSTVA GOSPODARSTVA:

Slavonski Brod - za čišći zrak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”