Osijek
PETAK, SUBOTA I NEDJELJA - TRI PROJEKCIJE U KINU URANIA

Trilogija DGO dokumentaristički je doprinos povijesti grada na Dravi
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Osječani će u povodu Dana grada u kinu Urania imati priliku besplatno pogledati sva tri dijela dokumentarnog filma DGO, autora Hrvoja Petrovića. Dokumentarna trilogija DGO I, II i III nastoji kroz priče stotinjak sudionika različitih generacija, niz zapažanja i informacija prikazati povijest, udžbeničku i uličnu, stariju i suvremeniju, ne samo Donjeg grada nego i Osijeka u cjelini.

Osim brojnih donjogradskih tema, poput kina Slavije, Olimpije, Bendeka, Đure, Balota, Ribarskog i mnogih drugih, pojavljuju se i one poput propalih tvornica, "vlaka bez voznog reda", kvartovskih odnosa, susjedskih odnosa i širenja prostora, svojstvene i svim drugim dijelovima našeg grada.

Poznato je kako Donji grad u srcima svojih stanovnika zauzima posebno mjesto, on je, mogli bismo reći, grad u gradu, koji kao takav krije mnoge tajne manje poznate onima koji nisu Donjograđani, stoga je ovaj film vrijedan dokumentaristički doprinos povijesti grada na Dravi.

Još nam je sveže sjećanje na kraj ožujka prošle godine, kada je na premijeri prvog dijela serijala DGO Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a publika gromoglasnim pljeskom pozdravila autora Hrvoja Petrovića, koji je otkrio kako je njegov dokumentarac inspiriran YouTube kanalom "Kvart priča", djelomice studiranjem povijesti, a ponajviše kavanskim pričama kojih se naslušao. Materijal za trilogiju DGO sniman je od lipnja 2020. do zime 2021., a rezultat je sedam sati filma, koje je autor podijelio na tri dijela.

Projekcije u kinu Urania pratit će izložba fotografija sa snimanja filma fotografa Mateja Florschütza, a odvijat će se prema sljedećem rasporedu: DGO I (116 min), petak, 1. prosinca, 19.10; DGO II (124 min), subota, 2. prosinca, 16.30; DGO III (124 min), nedjelja, 3. prosinca, 19 sati. Grad Osijek “časti” slobodnim ulazom na sve tri projekcije, a po želji možete ostaviti donaciju za autorov rad na filmovima u za to predviđenoj kutiji u predvorju kina. I.Alilović
Možda ste propustili...

NA RUŽAN PRIZOR UPOZORILI GRAĐANI

Divlje odlagalište u Našičkoj očišćeno

U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Izložba fotografija o beskućničkom životu

U KLOVIĆEVE DVORE S KULTURNIM CENTROM

Djela Ivana Meštrovića očarala su i Osječane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDNI SKUP NASUPROT OSJEČKE POLICIJE

Već pet mjeseci traje šutnja o ubojstvu Mihaele Berak

2

CENTAR ZA AUTIZAM

Nova će zgrada Centra biti za starije korisnike

3

KIPARSKE RADIONICE U MSO-U

Autoportreti od gline
u formi - karikature