Sport
LUKA DONČIĆ DOBIVA NOVU GAZDARICU

Mark Cuban prodaje Maverickse, zaradit će više od tri mlrd. dolara
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Mark Cuban dogovora prodaju većinskog udjela Dallas Mavericksa obitelji koja vodi kockarnicu Las Vegas Sands, rekla je u utorak navečer osoba upućena u pregovore.

Riječ je o iznosu koji se kreće oko 3,5 milijardi dolara, no ostvari li se prodaja, trebat će još tjedni da ga vodstvo NBA lige odobri, pojasnio je anonimni izvor Associated Pressa. Cuban bi prema tom dogovoru zadržao kontrolu nad košarkaškim operacijama. O potencijalnoj prodaji prvi je izvijestio NBA novinar Marc Stein.

Obitelj Miriam Adelson, udovice kasino magnata Sheldona Adelsona, objavila je prethodno u utorak da će prodati dionice u vrijednosti od dvije milijarde dolara kako bi kupili profesionalni sportski tim, ne navevši o kojem je klubu riječ.

Forbes je u svojoj najnovijoj analizi procijenio da Mavericksi vrijede 4,5 milijardi dolara, te su time sedmi najvrjedniji tim u NBA ligi. Adelson smatraju 44. najbogatijom osobom na svijetu, te navode da kontrolira bogatstvo od goleme 32,3 milijarde dolara.

Cuban je, inače, prije gotovo godinu dana prvi put javno progovorio o mogućem partnerstvu sa Sandsom izrazivši veliki interes za suradnju. Bio je, također, zagovornik legalizacije kockanja u Teksasu, no zakonodavac je to, nakon dvogodišnje rasprave, ove godine ipak odbacio.

Maverickse je kupio u siječnju 2000.; za većinski je udio tada izdvojio 285 milijuna dolara. Momčad iz Dallasa bila je jedna od najlošijih franšiza u američkom profesionalnom sportu, no pod Cubanom se je vinula u vrh NBA lige. Najbolji mu je potez bilo dovođenje Dirka Nowitzkog, koji je uz tu momčad vezao cijelu svoju NBA karijeru, te naposljetku 2011. i odveo Maverickse do za sada jedinog naslova. U finalu su srušili Miami Heat LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea i Chrisa Bosha. Prva zvijezda danas je, naravno, Luka Dončić, za kojega se nadaju da bi mogao ponoviti pothvat legendarnog Nijemca.

Osebujni 65-godišnjak, inače, nedavno je najavio i da nakon sljedeće, 16. sezone napušta popularni TV show Shark Tank. M.M.