Crna kronika
IZUZETNO SKUP POKUŠAJ ŠVERCA

Za tonu ilegalnog duhana plaća 115.000 € trošarine
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Kombi BiH registracija vozio je hrvatski državljanin. Uhićen je, a kombi zaplijenjen

Carinici su jučer izvijestili o velikoj zapljeni više od tone ilegalnog duhana koji su otkrili i oduzeli krajem prošlog tjedna u Zadarskoj županiji. Naime, prošlog petka carinici su na zadarskom području radi kontrole zaustavili teretni kombi registracijskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao hrvatski državljanin iz Zagreba. Vizualnim je pregledom utvrđeno da je teretni prostor vozila ispunjen kartonskim kutijama iz kojih se širi intenzivan miris duhana.- Pretragom navedenog vozila utvrđeno je da se u njemu nalazi pet kartonskih kutija ispunjenih s ukupno 1010,10 kilograma duhana u listu - duhanske sirovine - za koji vozač ne posjeduje dokumentaciju o podrijetlu i za koji postoji osnovana sumnja da je predmet nezakonitog postupanja. Područna jedinica - Služba za mobilne jedinice Zadar protiv osumnjičenog će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nedopuštene trgovine, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 115.302,90 eura - doznajemo iz hrvatske Carine.

Duhan se prodaje na crno i u Slavoniji, a jedan Slavonac zbog kupopodaje završio je i na sudu. Tako je Općinski sud u Osijeku prihvatio zahtjev općinskog državnog odvjetnika za izdavanje kaznenog naloga kojim je 36-godišnji Slavonac nepravomoćno proglašen krivim jer je točno neutvrđenog dana tijekom rujna ove godine, na osječkoj gradskoj tržnici od nepoznate osobe kupio 4,35 kilograma sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske radi daljnje prodaje. Kriv je i jer je 20. rujna oko 17 sati, u obiteljskoj kući radi prodaje posjedovao ukupno deset plastičnih vrećica sitno rezanog duhana ukupne težine 3,37 kilograma, te je jednoj osobi prodao dvije vrećice sitno rezanog duhana ukupne težine 980 grama.

Zbog nedopuštene trgovine osuđen je na šest mjeseci zatvora, no u zatvor neće ići ako u dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Duhan je oduzet i njemu, ali i kupcu. Takvu je kaznu i predložilo u optužnici nadležno Općinsko državno odvjetništvo. Slavonac mora platiti i paušalnu svotu troška kaznenog postupka u iznosu od 50 eura u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude.

Sudac u obrazloženju presude navodi da, ako 36-godišnjak nije zadovoljan odlukom suda, može uložiti prigovor, i to u roku od osam dana od dana primitka kaznenog naloga. U slučaju prigovora, bez obzira na sadržaj i razloge prigovora, sud će zakazati raspravu, ali više neće biti vezan zahtjevom tužitelja glede vrste i visine kazne iz ovog kaznenog naloga, već tada sud može izmijeniti kaznu i na štetu optuženika te ga može obvezati na plaćanje dodatnih troškova kaznenog postupka.

Sandra Lacić
CRNO TRŽIŠTE
Zbog visokih cijena duhana i duhanskih proizvoda crno tržište ilegalnog duhana cvjeta godinama, a s obzirom na to da se radi o “običnim” građanima koji takav duhan kupuju zbog niskog standarda, takvu ilegalnu trgovinu teško da će itko moći iskorijeniti. Prema podacima iz Carine, provodeći redovne i pojačane mjere nadzora u osam mjeseci 2023. godine, oduzeto je ukupno 6.7 milijuna komada raznih vrsta i marki cigareta i više od 18 tona duhana.

Najviše švercanog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije, gdje se uzgaja najviše duhana. Gotovo svi poljoprivrednici rade po zakonu, no uvijek ima švercera kojima je isključivi cilj - nelegalna zarada. Većina šverca potom ide u smjeru Zagreba i jadranske obale, a manji dio prema Slavoniji.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSUĐEN NA 160 EURA KAZNE

Ženo, ugasit ću ti opušak na licu!

2

KRAĐE U VUKOVARSKOM KRAJU

Iz dvije su kuće ukradeni novac i razni predmeti

3

NA GRANICI U SLAVONSKOM BRODU

Rumunj zatečen sa 23 lažne novčanice od 50 €