Mozaik
IVAN STOJIĆ BUCO

Glazbena legenda, bas koji je bio i ostao simbol Orahovice
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Orahovica je u sivo kišno jutro ostala bez još jedne velike duše, bez čovjeka kakvog je teško bilo naći. U 78. godini preminuo je Ivan Stojić - Buco, jedinstveni glas, bas koji, kad zapjeva, zapjeva i Orahovica.

Ivan Stojić, kojega su svi Orahovčani znali kao Bucu, u mnogočemu je u gradu bio prvi - osnivač je prvog glazbenog sastava u Orahovici pod nazivom Mezoni, prvog društva za uzgajanje pasa, a bio je vlasnik jednog od prvih fotostudija u gradu podno Ružice. Snimao je za vrijeme Domovinskog rata, bio dragovoljac, a njegova je kamera bilježila što ni jedna nije i ništa mu nije bilo teško. Pamte se njegovi kadrovi iz ratom pogođenih prigradskih naselja i samog grada uz jedinstvene komentare iza kamere koji su čak odisali i humorom kako bi se ulilo samopouzdanje i hrabrost Orahovčanima. Glazba je bila njegova posebna strast, pjevao je godinama u Gradskom zboru, zboru KUD-a Orahovica, a posebno je volio svoj Tamburaški sastav ‘’Ružica’’, jedini tamburaški sastav iz Orahovice s pravim i velikim renomeom. Ružicu je Buco nosio svojim glasom i bio poseban vokal na svim glazbenim festivalima diljem Slavonije. Buco je bio čovjek kojeg se slobodno može nazvati Orahovicom u malom, u njegovim očima mogao se vidjeti njegov grad koji je toliko volio i kojem je rado pjevao. Iako je Orahovicu vječno zadužio, njegova nevjerojatna skromnost, poniznost i dobrota rijetko su to otkrivale, ta njegova ljudska veličina uvijek je bila iznad svega:

- Doba TS ‘Ružica’ prelijep je dio mog života, života s tamburom. Bilo mi je iznimno zadovoljstvo pjevati u sastavu koji je vodio sjajni orahovački glazbenik Viktor Čelant, a u kojem su svirali iznimno talentirani mladi glazbenici. Nastupali smo diljem Europe, svirali na svim priznatim hrvatskim tamburaškim festivalima i na kraju izdali tri kasete. Svirali smo od 2002. do 2010. i od tada, nažalost, u našem gradu ne svira ni jedan tamburaški sastav iako se nadam da će žice opet kod nas trznuti - ispričao je Buco 2015. za Glas Slavonije.

I kako bi sam zapjevao u svojoj Ružici: ‘’Nije danas dan za pjesmu, al’ ja pjevat moram jer mi stari, dragi svirci tugu blaže. Bolje da mi pjesma krene, bolje nego suze, kad bi stale, ko da pita, ko da kaže. Uspomene život dijeli, nitko srušit neće ako sad me tužna slika na put prati’’. I pjevat će Buco vječno, pjevati u srcima svih Orahovčana, a ti, žico, sad udri jače, udri najjače, zaplači, tamburo, zaplači s Orahovicom. V. Grgurić
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike