Mozaik
U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa
Objavljeno 30. studenog, 2023.

Kad je 2006. tada 30-godišnja Maïwenn pogledala film "Marie Antoinette" redateljice Sofije Coppole, jedan od likova u tom filmu apsolutno ju je fascinirao. Bila je to Jeanne du Barry, mlada djevojka koja je zbog opčaranosti kraljem Lujem XV. završila na njegovu dvoru u Versaillesu premda nije bila plemićkog podrijetla.Sjajna gledanost


Nedugo potom Maïwenn se upustila u istraživanje njezina života, čitajući biografiju za biografijom te želeći adaptirati njezinu priču u dugometražni film. No kako se tek nalazila na početku svoje redateljske karijere, nije osjećala da je spremna na zadovoljavajući način snimiti ovu kompleksnu priču koja je po mnogočemu utjecala i na francusku povijest, točnije na revoluciju koja se nekoliko desetljeća poslije dogodila te formirala moderni svijet u kojem danas živimo.

Nakon što je 2015. režirala hvaljenu romantičnu dramu "Moj kralj", s kojom se natjecala u konkurenciji Cannesa te skupila osam nominacija za prestižnu francusku nagradu Cesar, uključujući i one u kategorijama najboljeg filma i režije, Maïwenn je čvrsto odlučila da će cijelu sebe dati u svoj sljedeći projekt, a to je upravo biografska romantična drama "Jeanne du Barry", koja nam od 30. studenoga stiže u kina. Povijesna drama "Jeanne du Barry" poslužila je kao film otvorenja festivala u Cannesu, gdje je izazvala neviđenu pozornost ne samo zato što ju je režirala bivša supruga redatelja Luca Bessona. Uz Maïwenn, koja je osim scenarija i režije također odglumila i naslovni lik, glavnu ulogu u filmu tumači Johnny Depp, kojemu je nastup u ovom djelu ujedno označio i njegov veliki povratak u svijet filma.

Naime, nakon dugotrajnog i iscrpljujućeg sudskog procesa s Amber Heard, Depp je izašao kao svojevrsni pobjednik te ponovno postao mamac za rezultate na kinoblagajnama. Dokaz tome svakako je kinorezultat filma "Jeanne du Barry", jer ga je samo u Francuskoj do danas pogledalo 800.000 ljudi, a ovo je bio prvi film u devet godina s najboljim box-office rezultatom za neki film koji je otvorio Cannes. Prema podacima kompanije UniFrance ovu povijesnu dramu u Europi do danas je pogledalo više od milijun ljudi.

Jeanne Vaubernier, djevojka iz radničke klase, odlučna da se uspinje na društvenoj ljestvici, koristi sav svoj šarm kako bi pobjegla iz siromaštva. Njezin ljubavnik, grof du Barry, nakon što se obogatio zahvaljujući njezinim spletkama, želi je predstaviti kralju, pa uz pomoć utjecajnog vojvode de Richelieua osmisli njihovo upoznavanje. No njihov prvi susret nadmaši sva njegova prvotna očekivanja, jer za kralja Luja XV. i Jeanne to će biti ljubav na prvi pogled. S kurtizanom kralj će iznova otkriti glad za životom, i to toliko da više ne može zamisliti svoj život bez nje, pa je odlučuje imenovati službenom miljenicom. A rezultat svega je, naravno, skandal. Jer baš nitko drugi ne želi djevojku s ulice na dvoru.

Ovacije


Film "Jeanne du Barry" prvi je uradak nakon "Minamate" iz 2020. u kojem Depp tumači glavnu ulogu. To je također njegova prva uloga u karijeri u kojoj u cijelosti priča na francuskom jeziku, koji zna jer je dugi niz godina živio u Francuskoj s Vanessom Paradis, s kojom ima dvoje djece od kojih je jedna glumica Lily-Rose Depp. Maïwenn tri je godine pisala priču za film, a na umu joj je za glavnu mušku ulogu bio isključivo francuski glumac kojeg je odbila imenovati. Međutim, nakon što mu je pristupila sa željom da rade skupa, on ju je glatko odbio, navodno izjavivši da je "kino mrtvo" te da je "sve što je ostalo Netflix". Nakon toga Maïwenn se za ulogu kralja Luja XV. okrenula Johnnyju Deppu, koji je bio skeptičan jer je smatrao da američki glumac ne bi bio baš najbolji izbor za ulogu francuskog kralja. No Maïwenn je bila više nego sigurna, a svoj su prvi razgovor koji je u konačnici trajao satima njih dvoje obavili u cijelosti na francuskom jeziku. Film je nakon premijerne projekcije u Cannesu dobio ovacije publike u trajanju od čak sedam minuta.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

PETAR GRAŠO NASTUPIO U VUKOVARU

Otpjevao mnoge svoje, ali i Oliverove hitove

OSJEČANKA OBJAVILA SPOT ZA PJESMU ZA DORU

Noellini glazbeni korjeni

BARANJSKI ROKERI BILI SU GOSTI KOJOTA U TVORNICI

Garage In July izdali novi spot

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAG AWARDS; DODIJELJENE NAGRADA CEHA GLUMACA

Dominirao film “Oppenheimer”, kojemu su pripale tri nagrade

2

DORA: HRVATSKA PJESMA ZA EUROVIZIJU U ŠVEDSKOJ

Ubjedljiva pobjeda Baby
Lasagne: "Rim Tim Tagi Dim"
odabrali i žiriji i publika

3

“PREŽIVIO” JE ATOMSKU BOMBU

Sat iz Hirošime od 31.000 dolara