Ekonomija
SPRIJEČITI POSLOVANJE U SIVOJ ZONI

Potreban bolji nadzor u djelatnosti deratizacije
Objavljeno 30. studenog, 2023.
U ovoj djelatnosti trenutno je 85 subjekata prema podacima Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

Uz zdravstveni sektor ključnu ulogu za suzbijanje zaraznih bolesti imaju i tvrtke koje obavljaju djelatnost obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Radi se o visoko reguliranoj djelatnosti gdje pogreške mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za građane. No dio ovih tvrtki opstaje na tržištu iako ne udovoljava svim regulatornim zahtjevima – ne zapošljavaju dovoljan broj stručnih osoba za obavljanje ove djelatnosti niti dovoljno redovito provode potrebna stručna usavršavanja svojih djelatnika.Kako bi adresirali probleme u ovoj djelatnosti, Hrvatska gospodarska komora (HGK) nedavno je okupila predstavnike tvrtki koje obavljaju djelatnost obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i nadležnih institucija organiziravši stručni skup "Važnost provođenja obvezatnih mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije".

“Možemo reći i da su jedan od mehanizama reguliranja određene djelatnosti i sami predstavnici te djelatnosti. U tom smislu naša Zajednica ima cilj upozoriti na trenutne propuste te pomoći pronaći rješenja. Želimo spriječiti poslovanje u sivoj zoni te se ne želimo dovesti u situaciju da se zbog određenih slučajeva stigmatizira cijela branša. Svi moramo imati jednaku priliku za poslovni uspjeh, jednaku startnu poziciju. Ta jednaka startna pozicija podrazumijeva poštovanje regulative", poručio je predsjednik Zajednice za ekološku sanitaciju HGK Ivan Mustapić.

Naime, prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati tvrtke iz ove djelatnosti, postoji minimalan broj osoba koje moraju zapošljavati s punim radnim vremenom. U praksi se događa da neke tvrtke zapošljavaju potreban broj djelatnika samo tijekom postupka dobivanja odobrenja, nakon čega otkazuju ugovore o radu. Isto tako, odgovorne osobe te svi izvoditelji ovakvih mjera obvezni su se trajno usavršavati, no to se pravilo kod nekih također zaobilazi.

Prema podacima Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju trenutno je u ovoj djelatnosti u Hrvatskoj 85 subjekata, od toga 13 veterinarskih stanica i deset zavoda za javno zdravstvo.

Nadzor nad provođenjem ovih mjera obavlja Državni inspektorat, no kako bi se ustvrdilo da netko cijelo vrijeme dok traje dozvola ima zaposlen određeni broj djelatnika, provjera bi se trebala obavljati najmanje svakih šest mjeseci, što je u praksi izazovno.

“Prijedlog HGK-a i članica naše Zajednice je da se uvidom u broj zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje može ustanoviti zapošljava li netko cijelo vrijeme minimalno propisan broj djelatnika. Ističemo i da nigdje nisu propisane sankcije vezane uz minimalni broj zaposlenih te u tom smislu pozivamo na izmjene regulative. Članice Zajednice u tom će procesu biti na raspolaganju nadležnim institucijama”, poručila je voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Zdenka Rupčić
U planu donošenje novog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
Na skupu je Romana Grizelj iz Ministarstva zdravstva istaknula kako je tijekom 2024. u planu donošenje novog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i sukladno s tim bit će doneseni i novi pravilnici provedbe dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te je pozvala sve zainteresirane da se sa svojim prijedlozima uključe u donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata.

Možda ste propustili...

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

MOJPOSAO DONOSI PREGLED ATRAKTIVNIH OGLASA

U potrazi si za poslom? Imamo rješenje!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana