Regija
PROJEKT VODOVODA VUKOVAR

Osigurali praksu, najboljima posao nakon školovanja
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Mladima prenose majstorsko iskustvo i znanje te ih pripremaju na buduće poslovne izazove
VUKOVARVodovod grada Vukovara u lipnju je najavio kako će započeti provedbu projekta pod nazivom "Budi majstor u Vodovodu".Planirali su od početka ove školske godine primati na praksu učenike koji se obrazuju za zanimanje vodoinstalater, koje posljednjih godina pripada u deficitarna na istoku Hrvatske. Time su odlučili potaknuti mlade pri odabiru budućeg životnoga zanimanje da se odluče za posao vodoinstalatera, uz osiguranu mogućnost obavljanja stručne prakse i stipendiranje tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Prvi su korak u provedbi napravili prošle godine osposobljavanjem svojih djelatnika koji će biti mentori učenicima. Interes su budući učenici pokazali već od same najave, a nedavno su iz Vodovoda izvijestili kako su početkom ove školske godine kroz projekt "Budi majstor u Vodovodu" od rujna primili na praksu/naukovanje 9 učenika koji se obrazuju za zanimanje vodoinstalater. Potvrdili su kako praksu/naukovanja provode upravo mentori koji su položili majstorski ispit i stekli uvjete za mentorstvo, što znači da na kvalitetan i stručan način mogu prenijeti bogata znanja srednjoškolcima kako bi nadolazeće generacije osposobili za održavanje vodno-komunalne infrastrukture.

- Osnovni je cilj projekta pozitivno utjecati na mlade ljude, prenijeti im iskustvo, znanje i radne navike i pripremiti ih na buduće poslovne i životne izazove. Jednako tako, u suradnji s Gradom Vukovarom želimo provoditi mjere poticanja i razvoja deficitarnog zanimanja i time u praksi osigurati našoj tvrtki kvalitetan mladi kadar koji će pridonijeti povećanju kvalitete isporuke vodnih usluga - pojasnio je Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara.

Sa zainteresiranim je učenicima sklopljen ugovor o naukovanju kojim je propisana isplata nagrade za ostvarene sate praktične naobrazbe, a iznimno je važno, i učenicima i njihovim roditeljima nedvojbeno stimulativno, to što će najbolji dobiti mogućnost stalnog zaposlenja nakon završetka škole. Iz Vodovoda navode kako su na provedbu prakse primili učenike prvog i drugog razreda vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle koji se obrazuju za zvanje vodoinstalatera. Proces se tako da su dva dana u tjednu na praksi u Vodovodu, gdje sa svojim mentorima uče sve što je potrebno kako bi se nakon okončanja školovanja kvalitetno mogli baviti poslom koji su odabrali za životno zanimanje.

Tišov je istaknuo kako ovim projektom pomažu učenicima koji stječu znanja i za svoj rad dobivaju novčanu naknadu, uz mogućnost osiguravanja posla, dok je istodobno i roditeljima učenika lakše budući da im djeca dobivaju određena sredstva i znaju kako ih nakon završetka školovanja čeka posao.

Dragana Korpoš
CILJ JE ZADRŽATI MLADE U VUKOVARU
Iz Vodovoda navode kako su u posljednje četiri godine smanjili broj djelatnika za 22 posto i idealan je trenutak za provedbu aktivnosti kojima mlade ljude žele osposobiti i omogućiti im stjecanje zanata kako bi ostali živjeti i raditi u Vukovaru. Tijekom obavljanja prakse učenici će proći sve dijelove poslovanja u Vodovodu i time steći sva potrebna znanja kako bi nakon završetka školovanja mogli odmah početi raditi. Ovaj je potez hvale vrijedan ako se zna kako se posljednjih godina sve manje mladih ljudi odlučuje posvetiti zanatima.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga