Regija
TRG: PALI SE PRVA SVIJEĆA

Župljani, ponesite na blagoslov svoj adventski vijenac
Objavljeno 30. studenog, 2023.
Blagoslov adventskog vijenca na trgu i paljenje svijeće bit će u subotu, 2. prosinca, u 19 sati
ĐAKOVOUređen prošlog tjedna, veliki adventski vijenac na Strossmayerovu trgu iščekuje blagoslov i paljenje prve svijeće, a što je najavljeno za subotu, 2. prosinca, u 19 sati, nakon večernje mise, na uočnicu prve nejelje došašća.Predvodi Župa Svih svetih, a prvu adventsku svijeću upalit će gradonačelnik. Župnik, preč. Ivan Lenić, vjernike je pozvao da na blagoslov velikog vijenca ponesu i svoje adventske vijence, da se blagoslovi i njih.

- Dođimo svi koji možemo; ponesimo adventske vijence za svoje domove na blagoslov, dok blagoslivljamo veliki vijenac na Trgu, blagoslovit ćemo i naše vijence - poručio je preč. Lenić. Taj je poziv uputio i na nedjeljnoj svetoj misi.

Adventski vijenac neizostavni je dio adventskog vremena i blagdanskog prosinca, no konzumerističko društvo mnogima ga je nametnulo tek kao dekoraciju, zasjenivši vjersku simboliku. Hrvatska katolička župa Alojzija Stepinca u Salzburgu na svojim stranicama ističe povijest i blagoslov adventskog vijenca u obitelji.

“Ideja adventskog vijenca izvorno je nastala u vremenu došašća. Prvi se pojavio 1838. u domu za siromašnu djecu ‘Das Rauhe Haus‘ (‘Trošna kuća‘) u njemačkome Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern (1808. - 1881.) okupio je 1833. siročad s ulice te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. Svake je godine u vrijeme došašća sa svojim štićenicima organizirao trenutke molitve. U svome dnevniku zabilježio je da se u došašću 1838., želeći pronaći način kako svojim štićenicima to vrijeme učiniti što ljepšim i plastičnijim, dosjetio da od prvoga prosinca svakim danom u vrijeme molitve upale jednu svijeću. Zbog praktičnosti se smanjivao broj svijeća, pa na kraju 19. stoljeća nalazimo običaj adventskog vijenca s četiri svijeće prema četiri nedjelje došašća. Nakon I. svjetskog rata ta je evangelička tradicija ušla i u katoličke domove. Prvi adventski vijenac u katoličkoj crkvi pojavio se 1925. u Kölnu, a potom 1930. u Münchenu. Oko 1935. u crkvama su se blagoslivljali adventski vijenci koji su se nosili kućama", navodi se na stranici HKŽ A. Stepinca u Salzburgu.

Prilikom blagoslova vijenca na trgu bit će pročitan biblijski tekst te upućena prigodna riječ. nastupit će župni zbor, a djeca iz dječjeg župnog zbora izgovorit će prigodnu molitvu.

Suzana Župan
Početak je i nove liturgijske godine
U nedjelju, 3. prosinca, prva je nedjelja došašća te ujedno i početak nove liturgijske godine. Svete mise u katedrali svetog Petra i samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova su redovito. “Kako je prva nedjelja u mjesecu, preporučujemo u molitvu svećenička i redovnička zvanja”, navode u đakovačkoj Župi Svih svetih. Kreću i mise zornice u katedrali, a koje su mnogim vjernicima, i djeci i odraslima, neizostavan, jedan od najautentičnijih dijelova predbožićnog vremena i dočekivanja Isusova rođenja. Prilikom subotnjeg paljenja prve adventske svijeće na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, u 19 sati, bit će upaljene i božićne žaruljice po gradu.

Možda ste propustili...

SASTALI SE NEKADAŠNJI UČENICI SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE BELI MANASTIR

Nakon 45 godina ponovno su se družili “ekonomci”

POTPISAN UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI

Ujedinjuje se vatrogastvo s područja cijelog VPŽ-a

SPORTSKE IGRE ČLANOVA HVIDR-E VPŽ

Najbolji putuju na državni ŠNIDOR

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača