Svijet
UOČI RUSKIH IZBORA

Putin upozorava Zapad da se ne miješa u unutarnja pitanja Rusije
Objavljeno 28. studenog, 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u utorak Zapad, uoči izbora u ožujku 2024., da će bilo kakvo strano miješanje u Rusiji smatrati agresijom.

Dok je govorio Svjetskom vijeću ruskog naroda, koje predvodi poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril, Putinova slika bila je prikazana na velikom ekranu uz dvije velike stare pravoslavne ikone.

Ruska pravoslavna Crkva otvoreno podržava ruski rat u Ukrajini i Putin prihvaća njezin konzervativizam kao dio svoje vizije ruskog nacionalnog identiteta.

Putin je rekao da je Zapad zahvatila rasistička rusofobija koja prikazuje Ruse kao narod zaostalih "robova" i upozorio da SAD po njegovu mišljenju želi raskomadati Rusiju i opljačkati njezine goleme resurse.

Putin (71) je također upozorio Ruse da bi trebali naučiti lekcije Boljševičke revolucije 1917., građanskog rata i raspada Sovjetskog Saveza 1991., koji je, rekao je, doveo do podjele ruskog naroda.

"Želim naglasiti: Bilo kakvo miješanje izvana, provokacije u cilju izazivanja međuetničkih ili međureligijskih sukoba smatramo agresivnim djelima protiv naše zemlje", rekao je Putin.

"Bilo kakav pokušaj sijanja međuetničke ili međureligijske nesloge, podjele našeg društva, izdaja, zločin protiv cijele Rusije. Nećemo nikome dopustiti da podijeli Rusiju."

Predizborna kampanja za predsjedničke izbore počet će idući mjesec i očekuje se da će se Putin kandidirati.

Putin je na vlasti od 2012., a prije toga vladao je od 2000. do 2008.

Patrijarh Kiril rekao je da će se moliti da Putin nastavi s radom "na korist" Rusije i ruskog naroda. H

Ukrajina i baltičke zemlje bojkotiraju sastanak OESS-a zbog Rusije

Ukrajina, Litva, Latvija i Estonija odlučile su bojkotirati sastanak Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Skoplju zbog odluke da se dopusti ruskom ministru vanjskih poslova da sudjeluje.

Planirano sudjelovanje Sergeja Lavrova na sastanku pružit će Moskvi priliku za propagandu i "riskira legitimizirati agresora Rusiju kao legitimnog člana naše zajednice slobodnih nacija", rekli su u utorak ministri vanjskih poslova Litve, Latvije i Estonije.

Ukrajina je također u utorak objavila da će njezin ministar bojkotirati sastanak OESS-a u Sjevernoj Makedoniji ovaj tjedan jer na sastanku namjerava sudjelovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prvi put u 21-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

Rusija je zlorabila pravila o konsezusu u organizaciji, pribjegla "ucjenama i otvorenim prijetnjama" i drži troje ukrajinskih predstavnika pri OESS-u u zatvoru 500 dana, objavio je na Facebooku Oleh Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Lavrov je rekao da će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a ako mu Bugarska otvori zračni prostor.

Rekao je da su neke zapadne zemlje zatražile sastanke s njime.

Bugarski zračni prostor zatvoren je za ruske zrakoplove u sklopu europskih sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Sastanak OESS-a, koji ima 57 članova, održat će se 30. studenoga i 1. prosinca u Skoplju.

Rusija optužuje Zapad da potkopava OESS "nerazboritim proširenjem" NATO-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike