Novosti
HZJZ: VEĆ 534 SLUČAJA

Broj oboljelih od hripavca najveći je u 30 godina
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Najviše je prijava u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 265, te u Gradu Zagrebu - 201

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) sa srijedom su zaprimljene 534 prijave hripavca iz cijele zemlje, a još nekoliko desetaka prijava trenutno je u obradi. Epidemiolozi navode da se takvo povećanje broja oboljelih u Hrvatskoj ne bilježi posljednjih 30-ak godina.Iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a napomenuli su da je "situacija dinamična", brojevi se mijenjaju na dnevnoj osnovi. Najveći broj prijava zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji - 265, i Gradu Zagrebu - 201, kažu. Slijede Primorsko-goranska županija s 23 prijave hripavca, Dubrovačko-neretvanska s 11, Zagrebačka s 10, Šibensko-kninska sa šest prijava, Bjelovarsko-bilogorska s četiri i Varaždinska županija s tri prijave. Po dvije prijave hripavca bilježe u Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Zadarskoj županiji, a po jednu su prijavu imali u Istarskoj, Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

S obzirom na to da je HZJZ 25. listopada izvijestio kako je u Hrvatskoj službeno potvrđeno 116 slučajeva hripavca, to jasno pokazuje da broj prijavljenih slučajeva hripavca u Hrvatskoj raste. Tako je u posljednjih mjesec dana, odnosno od 42. do 45. tjedna, obolio ukupno 351 prijavljeni, što je oko 66 posto ukupno prijavljenih. Na pitanje postoje li procjene do kada će trenutna epidemija hripavca trajati, odnosno kada se može očekivati njezin vrhunac, iz Službe za epidemiologiju poručili su da se "takvo povećanje broja oboljelih u Hrvatskoj ne bilježi posljednjih 30-ak godina, tako da se teško mogu davati takve procjene".

Najviše prijava, oko 70 posto, odnosi se na djecu starije predškolske i školske dobi - 372 prijave, a u dojenačkoj su i mlađoj predškolskoj dobi (od jedne do četiri godine) 34 (šest posto), odnosno 64 (12 posto), prijave oboljelih. U Zagrebu se na hripavac građani mogu testirati na testnom mjestu u montažnom objektu HZJZ-a, ispred Rockefellerove 12. Testno mjesto za uzimanje uzoraka na hripavac radi svakoga radnog dana od 8 do 9.30, uz napomenu da je potrebna uputnica izdana od liječnika obiteljske medicine ili pedijatra preko CEZIH-a. Testiranje indiciraju izabrani liječnici na temelju postojećih simptoma. Zdrave osobe, uključujući i kontakte onih koji su bili izloženi hripavcu, ali zasad nemaju nikakvih simptoma, ne testiraju se, pojasnili su epidemiolozi.

Među onima koji se ovih dana testiraju, prema podatcima Službe za mikrobiologiju, udio pozitivnih posljednjih se dana kreće između 30 i 50 posto.

Igor Bošnjak
70

posto prijava odnosi se na djecu starije predškolske i školske dobi - 372 prijave

VAŽNO CIJEPITI DJECU DOJENAČKE DOBI
Upitani je li porast broja zaraženih zabrinjavajući, epidemiolozi su poručili da se na terenu poduzimaju sve mjere potrebne za suzbijanje i sprječavanje epidemije, prema nedavno revidiranim preporukama HZJZ-a, od izolacije oboljelih do kemoprofilakse osjetljivih kontakata te preporuke cijepljenja trudnica u drugom i trećem trimestru. “Posebno je važno da roditelji cijepe svoju djecu dojenačke dobi te da djeca mlađa od sedam godina nadoknade eventualno propuštene doze predviđene programom cijepljenja”, poručili su.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”