Crna kronika
ISPROVOCIRALA GA KAPA S HRVATSKOM ZASTAVICOM

Izazvao sudar pa vozaču psovao “majku ustašku”, a očevidca odgurnuo u kanal
Objavljeno 29. studenog, 2023.

Tridesettrogodišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u Srbiji, boravištem u Hrvatskoj i adresom u Njemačkoj osuđen je na 30 dana zatvora zbog napada i vrijeđanja vozača na čiji traktor je naletio automobilom. Nepravomoćno je proglašen krivim jer je 4. kolovoza 2022. godine u 16 sati, između mjesta Stipanovaca i Vukojevaca, automobilom udario u traktor, izišao iz vozila i počeo vrijeđati vozača traktora: "Je*** ti mater ustašku! Kakva ti je to kapa na glavi, ustaška!?" a zatim je nasrnuo na njega i više puta ga udario rukom u glavu. Nakon toga je uklanjao otpale dijelove vozila s kolnika, što mu je prigovorio očevidac nesreće, na kojega je 33-godišnjak vikao: "Je*** ti ustašku majku!" te ga uhvatio za rame i gurnuo u kanal, a potom se udaljio u smjeru Vukojevaca.Proglašen je krivim jer se na javnom mjestu ponašao na osobito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane, počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U zatvorsku kaznu uračunava mu se vrijeme uhićenja tijekom 4. kolovoza 2022. od 18.15 do 22.50 sati, kao jedan dan zatvora, tako da mu preostaje izdržati 29 dana zatvora. Dužan je i platiti trošak prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 50 eura po pravomoćnosti presude.

U svojoj obrani pri ispitivanju u našičkoj policiji 33-godišnjak je izjavio da je nakon prometne nesreće izišao iz automobila i da mu je vozač traktora nudio novac za štetu na njegovu automobilu i da ne zove policiju. Smatra da nije kriv za prometnu nesreću i tvrdio je da vozača traktora nije vrijeđao niti ga napao.

Vozač traktora svjedočio je da se kretao od Stipanovaca prema Vukojevcima, kada je u nekom trenutku, na cesti ispred Vukojevaca, osjetio snažan udarac u stražnji desni kotač, od kojega je poskočio u kabini i nakon toga je zaustavio traktor. Izišao je iz traktora i krenuo prema automobilu koji se nalazio u desnom kanalu, tridesetak metara iza njega. Pokraj automobila su stajale dvije mlađe ženske osobe i mladić, koji mu je, kada im je prišao i pitao tko je vozio, odgovorio da je vozač pobjegao u kukuruz. Pitao ih je je li sve u redu i je li tko od njih ozlijeđen, na što su odgovorili da su dobro i da nisu ozlijeđeni. Mladić je tada bez ikakvog razloga počeo vikati na njega: "J**** ti mater ustašku! Kakva ti je to ustaška kapa na glavi?!" Vikao je da to nije Hrvatska, da je to "krajina", a po njegovu držanju vidio je da s njim nešto nije u redu, pa je otišao u kabinu. Mladić je došao za njim, udarao po vratima kabine i vikao mu da iziđe. Nije htio izići, pa se mladić vratio do djevojaka.

Tada je došao očevidac i pitao ga što je bilo i je li sve u redu, te je tada izišao iz traktora i s njim pregledao stražnji desni kotač, na kojem se na gumi vidio trag udarca. Mladić je ponovo došao do njih i opet se okomio na njega, vikao da mu j*** mater ustašku, da j*** mater njemu i Oluji i da će ih sve spaliti, a zatim ga je šakom udario u desno rame, tako da je od jačine udarca zateturao unatrag, oslonivši se leđima na traktor, gdje mu je mladić zadao još dva udarca šakom po desnoj strani lica. Nakon toga je vikao na očevidca, psovao mu majku ustašku, prijetio mu i udario ga, tako da je čovjek pao u kanal. U isto vrijeme stigli su policajci na koje je mladić isto vikao i psovao im, tražio da zovu Hitnu jer je tu trudna Srpkinja. Kada je na poziv policije nakon desetak minuta stigla Hitna pomoć i doktorica pitala tko je trudan, obje djevojke su nijekale.

Očevidac je uspio cijelo vrijeme ostati pribran i ne dati se isprovocirati, tako da mladiću nije uzvratio na vrijeđanje i psovke, ali ga je događaj duboko uznemirio jer mu je brat poginuo 1991. u Tenji. Što se tiče njegove kape koja je isprovocirala mladića, na njezinu je šiltu, u kutu, mala zastavica Republike Hrvatske.

Odmjeravajući visinu kazne, sud je uzeo u obzir "zapanjujuću količinu mržnje i nacionalne nesnošljivosti" koju je kao vrlo mlada osoba, ničim izazvan, 33-godišnjak iskaljivao na znatno starijim osobama.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova

3

osumnjičili 48-godišnjaka za protuzakoniti lov i ribolov

Upucao košutu, prijavili su ga