Kultura
OGRANAK MATICE HRVATSKE ORAHOVICA

Ivan Grgurić Orahovicu je volio na poseban način
Objavljeno 29. studenog, 2023.
Na sebi svojstven način ovaj je prelijepi kraj učinio još ljepšim i primamljivijim

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Orahovici, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u prepunom restoranu Ložiona u Orahovici održana je promocija knjige pokojnog Ivana Grgurića "Orahovica – zagrljaj u jednom pogledu".Poseban kolorit


Riječ je o ukoričenim tekstovima poznatog orahovačkog kroničara i putopisca amatera objavljenima u gradskim novinama Orahovački glasnik od 2009. do 2017. godine. Autora i knjigu na početku promocije predstavio je predsjednik Ogranka Matice Damir Najmenik redcima predgovora koji je napisao knjizi.

- Gospodin Ivan Grgurić zauvijek nas je napustio prije točno godinu dana, ali su uspomene na njega ostale vječne. Bio je kroničar svog vremena koji je godinama vrijedno i samozatajno istraživao i zapisivao sve detalje vezane uz omiljeni mu krajolik. Nikada mu nije bilo teško hodati dijelovima grada i zabilježiti sve ono što je uočio. Imao je izuzetnu sposobnost uočavanju nečega što rijetko tko vidi i osjeti. Orahovica je u ovom njegovom rukopisu dobila poseban kolorit jer je, samo na sebi svojstven način, ovaj prelijepi kraj uspio učiniti još ljepšim i primamljivijim – rekao je Najmenik.


Promociju je pjesmama pratila Muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari, izvevši i jednu s autorskim potpisom Ivana Grgurića, a ulomke iz knjige čitale su Ivanova kći i unuka, Renata i Helena Čeč, uz pratnju tamburice maestra Stanka Kneževića. O Ivanu i njegovu liku i djelu govorio je i urednik knjige, njegov sin Vladimir Grgurić, naglasivši kako je autor svoj grad opisivao i volio na poseban način:

- Orahovica je za njega bila uvijek nešto posebno, izvlačio je iz nje sve bogatstvo ljepote, birao riječi i epitete jer je želio da je svi gledaju i osjete bar zrnom neopisivog žara kakvom ju je on u svojim očima imao. Uz ove tekstove Orahovicu je najlakše upoznati, jer, čitajući ih, kao da plovite ovim krajolikom i uz žubor potoka i rijeka, šum vjetra i cvrkut ptica čujete toplu ljudsku riječ koja vas vodi kroz osjećaje, kroz život. Ova knjiga ima, kako je sam rekao, svoje zašto i zato, a neka svatko tko je bude čitao pronađe taj zašto i zato. A ako slučajno pronađe sebe u ovom okruženju jedinstvene ljepote prostora, onda će slika biti potpuna – rekao je Grgurić.

Dio opusa


Na kraju se nazočnima obratio i orahovački gradonačelnik Saša Rister zahvalivši organizatorima što su gradu donijeli još jednu vrijednu promociju.

- Ivan Grgurić bio je čovjek koji je znao voljeti svoj grad i domovinu. Svaka njegova riječ imala je posebnu težinu što je vidljivo i u redcima ove knjige, u njoj je naša Orahovica doista posebna. Od srca mu hvala za sve što je dao svojoj Orahovici, a organizatoru hvala što su ovo učinili za njega jer i ovom knjigom ćemo ga svi vječno čuvati u srcu. Znam da je ovo samo dio njegova opusa i zato se otvoreno kao gradonačelnik, ali i kao Grad i Turistička zajednica stavljamo na raspolaganje za svaki sljedeći njegov uradak, za koji sam siguran da će vrlo brzo vidjeti svjetlo dana - zaključio je Rister.

Promocija je završila znakovito riječima Ivana Grgurića iz knjige, a koje je interpretirao urednik: “Nije to sve. Ima toga još mnogo. Nije ova priča do kraja ispričana. Prošetajte Orahovicom i njezinom okolinom, dovršite priču!”

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana