Sport
SLAVONCIMA VIŠE NITKO NE VOLI IZIĆI NA MEGDAN

Borna Bilandžić: Teže mi je gledati brata u ringu nego se boriti
Objavljeno 29. studenog, 2023.

Vezani članci

SLAVONCIMA VIŠE NITKO NE VOLI IZIĆI NA MEGDAN

Andrej Kedveš: Baš uživam biti dio ove ekipe i reprezentacije

SLAVONCIMA VIŠE NITKO NE VOLI IZIĆI NA MEGDAN

Antonio Krajinović: Profi borbe? Ima ponuda, ali sve u svoje vrijeme

Drugi put sa Svjetskog prvenstva vratio se Borna Bilandžić s broncom oko vrata. Nakon trećeg mjesta u Italiji prije dvije godine, to je ponovio i nedavno u portugalskoj Albufeiri u kategoriji do 71 kg u disciplini full contact.- Zadovoljan sam svjetskom medaljom, iako, nadao sam se otići korak dalje. Imam dvije bronce, ali sam sretan i zadovoljan svojim borbama. Pokazao sam da pripadam svjetskom vrhu.

U polufinalu bolji je bio predstavnik Finske. Prije toga svladao je Slovenca pa Norvežanina, svjetskog prvaka iz 2015. Protiv novog svjetskog prvaka ipak nije išlo.

- Nijanse su odlučivale. Ovaj put je on pobijedio, nadam se u sljedećem meču mojoj pobjedi. On je postao svjetski prvak i postao je najboljim borcem turnira. Ono što je meni bitno jest da sam završio SP bez ozljeda, što znači da sam kondicijski dobro bio pripremljen. Zahvalio bih zato mom kondicijskom treneru Mirku Kroli, mojim trenerima, ocu Tomislavu Bilandžiću i Draganu Franjkoviću, svima u klubu.

Nakon poraza bio je najveći navijač svom klupskom kolegi Antoniju Krajinoviću u pohodu na svjetski naslov.

- Po mom glasu se čuje koliko sam žestoko navijao. Ostavio sam glas, srce, živce. Bilo je ludo i nezaboravno.

Prvi put zajedno na seniorskom SP-u nastupila su dva Bilandžića. U K-1 do 67 kg borio se Bornin mlađi brat Niko.

- Dopao ga je jedan od favorita za zlato već u prvom kolu, ali je dokazao kvalitetu i da se može boriti na ovoj sceni.

I kako je gledati bratov meč, ali i kolega?

- Teško. Najradije bih ušao umjesto njih u ring i borio se. Meni je to gledanje, iskreno, kidanje živaca.

Klub Sveti Duh na neki je način obiteljski. Pokretač i osnivač mu je njihov otac Tomislav, trener i predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza.

- Zanimljiva je to priča. Klub je osnovan 2004. godine, a prvi trening bio je dogovoren već za 2. lipnja 2004. Toga dana rodio se moj mlađi brat. Tako da moj brat ima godina točno koliko i Sveti Duh.

Borna je prije kickboxinga trenirao brojne sportove.

- Prošao sam džudo, košarku, odbojku, rukomet, bio sam u nogometu, u Krpan-Babiću i NK Osijek, ali se nisam nigdje zadržao. Uvijek su mi bolje išli pojedinačni sportovi, posebice borilački, jer sam četiri godine trenirao u Judo klubu Mladost. S tatom sam od sedme-osme godine već dolazio na treninge, sve je u početku bila igra, no kad sam od 15. godine krenuo u borbe, to je bilo onda to.

Student je treće godine na Kineziološkom fakultetu. Može se sada posvetiti i fakultetskim obvezama. Od borbi će se odmoriti bar do kraja godine.

- Brzo ćemo se Krajina i ja vratiti. Mali odmor, a onda sljedeće godine na državnom prvenstvu potvrditi status reprezentativca i osigurati odlazak na Europsko prvenstvo.

Krešimir Lacković
Najčitanije iz rubrike