Svijet
SPORAZUMU POSREDOVAO KATAR

Prekid vatre između Izraela i Hamasa produljen za dva dana
Objavljeno 27. studenog, 2023.

DOHA - Četverodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa, zaključen u okviru dogovora koji je u petak stupio na snagu, bit će produljen za dva dana, objavili su u ponedjeljak Katar i Hamas, što će omogućiti novo puštanje talaca iz Pojasa Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Izrael se zasad još nije oglasio o produljenju primirja.

Dok bi inicijalni dogovor trebao isteći u utorak u 05,00 po GMT-ju, "Katar je objavio da je postignut dogovor o produljenju humanitarnog prekida vatre od dva dana u Pojasu Gaze", rekao je katarski ministar vanjskih poslova Madžed Al-Ansari na X-u.

Hamas je potvrdio da će prekid vatre biti produljen do četvrtka u 05,00 sati po GMT-u.

Palestinski islamistički pokret objavio je u priopćenju za javnost "sporazum s katarskom i egipatskom braćom o produljenju privremenog humanitarnog primirja koje će trajati  još dva dana uz iste uvjete kao i prethodni prekid vatre".

Sporazumu o prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te je predvidio oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Obje strane već su pustile određen broj osoba, u Gazu su ušle stotine kamiona humanitarne pomoći, a u ponedjeljak je predviđena nova razmjena.

Na produljenje prekida vatre pozvali su ranije EU, NATO i američki predsjednik Joe Biden.

Izrael je ranije rekao da će nakon četiri dana pauze svaki dodatni dan zahtijevati oslobađanje deset talaca, u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.

(Hina)

Možda ste propustili...