Novosti
MARIJA VUČKOVIĆ MINISTRICA POLJOPRIVREDE

Žalosno je parazitiranje nekih političara na temi afričke kuge i prosvjeda
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Slavoniju uopće ne voli onaj tko u vrijeme suzbijanja ASK-a ilegalno prometuje i prenosi zaražene životinje

Pet je mjeseci od pojave afričke svinjske kuge u RH protiv koje se država, jer cjepiva i lijeka nema, bori provedbom biosigurnosnih mjera i promicanjem njihove važnosti, u što je i sama dosad izdvojila značajna sredstva, pa je bolest u posljednje vrijeme u značajnom padu. Istovremeno, prosvjednici oko Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi SLB, uz potporu političke oporbe i predizborna zvona, s cesta odašilju apokaliptične poruke kako je to propast Slavonije, tradicije i svinjokolja pa, uz ostalo, zazivaju prekid svih zabrana koje su na snazi kao mjere protiv širenja ASK-a, traže prekid kategorizacije i dr. Koliko su ti zahtjevi realni, a koliko rezultat neznanja, politikanstva, alat za osobne ili tuđe političke ambicije uoči superizborne godine te što je sve dosad Ministarstvo poljoprivrede učinilo u vezi sa suzbijanjem širenja ASK-a i odštete proizvođačima za direktnu štetu, pa i onima za indirektnu, zbog te bolesti razgovaramo s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.Na prosvjedima se zaziva prekid ograničenja prometa mesom, svinjama, tj. traži se prekid zona ograničenja, a na što ste ovih dana odgovorili kako se zona ograničenja neće lako smanjivati dok god postoji sumnja na ilegalni promet. Kakvih je razmjera taj problem?

- Mislim da najprije treba razjasniti, jer čini mi se da ta poruka ne dopire do svih, što su zapravo zone ograničenja i kako se uspostavljaju. Određuju se rješenjem Ministarstva poljoprivrede na temelju Zakona o zdravlju životinja, koji, opet, u ovom dijelu treba biti i jest u potpunosti usklađen s regulativom EU-a te u skladu s epidemiološkom procjenom stručnih službi. ASK jest pitanje svih nas jer se lako širi, visoko je zarazna bolest i ne zadržava se na granicama pojedine zemlje. U zonama ograničenja, koje su uspostavljene na temelju regulative i epidemiološke procjene, nema trženja svježim mesom životinja iz zone, već postoji isključivo mogućnost prerade mesa zdravih životinja po dozvoljenim postupcima i u za tu svrhu odobrenim objektima. Svima nam je cilj što prije osigurati promet i svježim mesom i preradu u sadašnjim zonama ograničenja. Takvo što je moguće ako se bolest uspješno suzbija, ako se svinje drže u objektima u kojima se u potpunosti poštuje biosigurnost te je osigurana sljedivost i spriječen ilegalni promet. Ministarstvo, DIRH, ovlaštene veterinarske organizacije i laboratoriji, uz veliku pomoć posjednika i lokalnih zajednica, u ovom su trenutku uspjeli osigurati pad broja slučajeva, podizanje razine biosigurnosti gdje god je to bilo moguće i otpremu velikog broja zdravih svinja u zonama ograničenja. Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa te u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za ilegalni promet i ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova i ostalim uključenim službama na angažmanu. Mjere određuje znanost i struka, a o poštovanju mjera ovisi uspjeh u borbi protiv ASK-a. Važno je napomenuti da se golem broj posjednika pridržava mjera, no samo jedan slučaj, s obzirom na svojstva bolesti, vraća nas mjesecima unatrag. Protiv toga se bormo suradnjom s drugim tijelima, nadzorom, veterinarskim pregledima, ali i podizanjem svijesti, kako prije pojave ASK-a tako i sada intenzivno kada suzbijamo bolest. U ovom trenu, kada su sve mjere dale vidljive i konkretne učinke, najvažnija je svijest pojedinaca. Očekujemo da ćemo uskoro ishoditi olakšanje koje svinjogojci iščekuju.

Ističe se stalno važnost re/kategorizacije uzgojnih objekata. Kakva je sada, nakon što su mnogi pristupili rekategorizaciji iz neuvjetnih 0, 1 i 2 u 3, njihova slika, struktura po kategorijama, tj. kakva je pojava ASK-a u objektima ovisno o njihovoj kategoriji?

- Više od 90 posto potvrđenih slučajeva bilo je na gospodarstvima s nižom razinom biosigurnosti, u kategorijama 0, 1 i 2. Time je jasno potvrđeno da se uspostavljeni sustav od 2019. pokazao stručnim i preciznim. Dio gospodarstava unaprijedio je uvjete prije potvrde bolesti, dijelom sami, dijelom uz financijsku potporu i najvećim dijelom u suradnji s ovlaštenim veterinarima i uz brojne preglede i edukacije. Nakon pojave bolesti prioritet su imali objekti u zoni ograničenja, zoni zaraze i zoni visokog rizika, ali svagdje, u cijeloj državi, naredbom su dani rokovi za usklađivanje s biosigurnosnim uvjetima. Naše evidencije potvrđuju da su uvjeti držanja svinja u zoni ograničenja danas uglavnom riješeni, a u ostalom dijelu RH značajno unaprijeđeni, s tim da je rok 30. studenoga 2023. Svakako ćemo stalno raditi na ovoj problematici. Do danas je kategorizirano više od 76.000 gospodarstava.

Kakva je važnost ovog procesa govori brojka koju sam istaknula na početku odgovora. Da nismo provodili kategorizacije pet godina, teže bismo procjenjivali rizike, sporije suzbijali bolest i ne bismo uspjeli očuvati više od 96 posto svinjogojskog fonda, ali u budućnosti više nećemo govoriti o kategorizaciji koja je, praktično, bila dugotrajan proces usklađivanja i unaprjeđenja, već o poštovanju ili nepoštovanju biosigurnosnih pravila.

I na prošlotjednoj sjednici Vlade našla su se još dva programa nadoknade štete prouzročene ASK-om. Koliko je Ministarstvo poljoprivrede dosad isplatilo sredstava na ime odštete proizvođačima, ali i za indirektne štete?

- Tako je. Riječ je o još dva programa koji se odnose se na revitalizaciju gospodarstava i očuvanje aktivnosti proizvođača koji trpe posljedice zbog ASK-a, a koji su doneseni na temelju zaključka Vlade RH i osiguranih ukupnih sredstava za ovu svrhu od 15 milijuna eura; Program potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK-a i Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja ASK-a, ukupne vrijednosti 7 milijuna eura, namijenjenih sufinanciranju povećanih troškova hranidbe onima koji se bave rasplodom u prvom slučaju, odnosno onima koji određeno vrijeme ne mogu raditi nakon eutanazije.

Dosad je isplaćeno nešto više od 1200 zahtjeva ukupne vrijednosti 7,1 milijun eura koji se odnosi na nadoknadu tržišne vrijednosti usmrćenih životinja, a završeno je zaprimanje zahtjeva za potporu prema programu koji podrazumijeva potporu od 0,80 €/kg ž. v. životinja otpremljenih na klanje u svrhu termičke obrade. Riječ je o programu koji je, zasad, vrijedan 5 milijuna eura koji se nije mogao ranije isplaćivati jer je bilo potrebno ishoditi odobrenje EK-a i za koji očekujemo isplate u sljedećih 10-ak dana.

Što možete poručiti svima onima koji strahuju da se s ASK-om i mjerama protiv te bolesti ostvaruju još ranije bojazni o brisanju tradicije svinjokolja po slavonskim dvorištima, da su mjere protiv ASK-a uperene protiv malih svinjogojaca?

- Najprije, poljoprivreda je u svim zemljama čvrsto vezana s tradicijom, pripadnošću lokalnim i regionalnim te nacionalnim identitetima i njegovanje takve veze neizmjerno je važan dio javnih politika koje provodi Vlada Andreja Plenkovića. Naravno da mjere nisu uperene protiv malih svinjogojaca. Usmjerene su na suzbijanje bolesti bez presedana i očuvanje svinjogojske proizvodnje u RH i one su, u vrlo teškim uvjetima zgusnutog uzgoja u tisućama objekata, uspješne. Pritom, nastoji se pomoći baš svima nadoknadama štete, povezati mjere na sljedeći način: nadoknada direktnih šteta zbog eutanazija svinja na gospodarstvima na kojima se potvrdila bolest ili na objektima koji predstavljaju visoki biosigurnosni rizik, zatim nadoknada dijela izgubljenih prihoda onima kojima nisu usmrćene svinje, ali trpe posljedice ograničenja prometa i povećanih troškova, paralelan rad na podizanju biosigurnosti i izradi idejnih rješenja tipskih farmi za sve koji će obnoviti proizvodnju te osiguranje pomoći za male i srednje prerađivače koji imaju poteškoće u nabavi sirovine. Teško ćete pronaći primjer tako cjelovitog programa mjera u Europi.

Dalje, naše je poštovanje tradicije potpuno te će se ona održati u najvećoj mogućoj mjeri, no to ne znači da ćemo odustati od modernizacije i napretka. Jedno drugome nije suprotstavljeno i suprotno od onoga što se nameće u javnom prostoru, upravo je preduvjet osiguranja vitalnosti slavonskog prostora i povećanju udjela malih proizvođača u svinjogojskoj proizvodnji.

Posebnu poruku imam za one koji su se bavili ili bave izvornim i autohtonim pasminama: ne pada nam na pamet baciti njihov veliki trud, uz naš doprinos proteklih godina, u vjetar. Sve ćemo obnoviti.

Smatrate li da su utemeljene kritike Stožera na visinu naknade za eutanazirane svinje? Mogu li se one povećati?

- Naknade za eutanazirane svinje određene su prema tržišnim vrijednostima u tjednu koji je prethodio potvrdi bolesti, što je odredba iz nadležne regulative. Razmatramo različite mogućnosti financijske podrške svinjogojcima, apsolutno smo otvoreni za sve prijedloge, pritom se mora osigurati poštovanje propisa i jednak tretman u odnosu na one koji su već isplaćeni.

Koliko se iza prosvjeda i vođa im krije zapravo želja za eksponiranošću, politička ambicija, jer Tomo Pokrovac najavljuje osnutak vlastite Hrvatske poljoprivredne stranke, a sve je prikriveno frazama o dobrobiti Slavonije? Odrađuje li se tim prosvjedima "posao za Vladine neistomišljenike"?

- Prosvjed je legitiman oblik izražavanja neslaganja s određenim odlukama, a među prosvjednicima sigurno ima ljudi koji trpe štete i, nažalost, isključivo zbog galame onih koji ne trpe takve štete ne mogu doći do prave informacije. Koliko ja vidim, Tomislav Pokrovac nije poljoprivrednik, nije uopće bio u Hrvatskoj godinama i nema pojma o svemu što je hrvatska poljoprivreda prošla u proteklih deset godina. Ono što sam dodatno uspjela uvidjeti jest da on baš i nije bio poljoprivrednik ni onih godina kada je bio prepoznat kao jedan od seljačkih vođa, već, jednostavno, vlasnik trgovačkog društva za građevinu koje nije ispunjavalo svoje zakonske obveze godinama prije brisanja 2012. Prazne posude najviše zvone.

Žalostan je pokušaj parazitiranja na ovoj temi od strane pojedinih političara. Užasan je govor mržnje koji pojedini od njih ničim ne mogu opravdati. Primitivna je diskriminacija kojom se pokušavaju obračunati s dužnosnicima samo zato što nisu iz Slavonije, a Slavonija će to prepoznati. Ne voli Slavoniju manje onaj koji dolazi iz Dalmacije, niti manje razumije potrebe i probleme onaj koji manje viče i laže, a više uči i radi. Slavoniju ne voli uopće onaj koji u vremenu suzbijanja kuge ilegalno prometuje i prenosi zaražene životinje. Taj Slavoniji nanosi štete koje se mjere u milijunima eura i taj je uzrok muke onih koji su uistinu svinjogojci i prosvjeduju po hladnoći.

Nasuprot takvima, Slavoniju voli ova hrvatska Vlada, koja je njezinim razvojnim potrebama dala formu i sadržaj u okviru sporazuma i odgovornog praćenja ostvarivanja tog sporazuma na temelju kojeg su ugovorene tisuće različitih projekata u poljoprivredi, kulturi, zdravstvu, obrazovanju, predškolskom odgoju, prometu i mnogočemu drugome. Slavonija je drukčija, ljepša i obrazovanija od one slike koju Pokrovac i oporbeni tribuni žele poslati.

Kako komentirate nazočnost pojedinih oporbenjaka na prosvjedima? Je li za njih predizborna kampanja počela "šlepanjem" uz traktor na cesti?

- Mislim da sam na to pitanje odgovorila dijelom i u prethodnom odgovoru. Oni pokušavaju jeftino ugrabiti koji bod kod ljudi koji su nezadovoljni iz različitih razloga. Mi imamo više od 100.000 korisnika, nemoguće je ne naići na nezadovoljnika ako samo to tražite, pritom nemajući nikakvu odgovornost za javne ciljeve.

Pokušajmo zamisliti što bi bilo da su Pokrovac, Pavliček, Grmoja, Bilić i još neki istaknuti "seljački vođe" imali stvarnu i operativnu odgovornost nad suzbijanjem ovakve iznimno opasne bolesti, rješavanjem pitanja potpora za sve, baš sve posjednike i povezivanjem cjelokupnog lanca da se spase zdrave svinje iz zone ograničenja. Ne želim ni pomišljati kakve bi bile posljedice.

Suzana Župan
Predstave pripadaju nekom drugom vremenu
Stožer i Sindikat najavili su da nastavljaju prosvjede jer, kažu, ne želite pregovarati s njima i prihvatiti im zahtjeve. Zašto je tome tako? - Vlada i Ministarstvo poljoprivrede uvijek su otvoreni za dijalog s predstavnicima svih sektora i gotovo na tjednoj bazi održavamo sastanke s predstavnicima udruga svinjogojaca, HPK i Savezom uzgajivača svinja. Pozivima se uvijek odazivamo te o izazovima raspravljamo i s predstavnicima saveza i komora te s pojedincima. Odluke se donose na temelju činjenica i analiza i socijalnim dijalogom, što neki ne prihvaćaju lako. Imali smo najbolju namjeru razgovarati s predstavnicima Stožera 13. studenoga u Ministarstvu, no nisu bili spremni na dijalog, nisu došli konstruktivno razgovarati; u 4 minute, koliko je sastanak trajao, napravili su predstavu i uvjetovali da na zahtjeve odgovorimo "da ili ne".

Nitko ne može prihvatiti dio zahtjeva koji predstavlja kršenje propisa, a dio koji se odnosi na olakšavanje situacije svinjogojcima, osiguranje obnove stada i financijske podrške predmet je našeg svakodnevnog rada. Prihvatit ćemo sve što je na dobro sektora i ljudi koji tamo žive, učiniti sve da se u što kraćem roku omogući promet svježim mesom i klanje na gospodarstvu za vlastite potrebe uz veterinarski nadzor, na dijalog smo spremni uvijek, a predstave pripadaju nekom drugom vremenu.

Možda ste propustili...

NEPREGLEDNE KOLONE NA PRIJELAZIMA SA SRBIJOM

Bijes na granici: Vozači kamiona gube strpljenje

U DVA, TRI ILI U VIŠE BLOKOVA

Oporba: Vrijeme je za nove izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana