Svijet
USKLAĐIVANI POPISI IZRAELSKIH TALACA I PALESTINSKIH ZATVORENIKA ZA OSLOBOĐENJE

Mnogi traže način da se produlji mir
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Izrael i palestinski militantni pokret Hamas rješavali su tijekom dana probleme s popisima izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji su trebali biti oslobođeni u ponedjeljak, završnog dana dogovorenog četverodnevnog prekida vatre na čijem produljenju rade posrednici iz više zemalja.

Hamas je noću na ponedjeljak rekao da je sklon produljiti prekid vatre kako bi što više palestinskih zatvorenika bilo oslobođeno iz zatvora u Izraelu. Izraelski dužnosnik ponovio je ranije artikulirano izraelsko stajalište da je također spreman produljiti prekid vatre za svaki dan u kojem se oslobodi dodatnih deset talaca. Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki rekao je da Katar, Egipat, SAD, Europska unija i Španjolska rade na privremenom produljenju prekida vatre. Pozvao je na trajni prekid vatre kako bi se obustavila ubijanja civila i kazao da bi prekid vatre mogao bi biti produljen "za jedan, dva, tri dana", no nitko ne zna kako će biti. Palestinske vlasti optužile su izraelsku vojsku da je uhitila oko stotinu stanovnika Gaze čiji identitet nije poznat, kao ni gdje se nalaze ni za što su optuženi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je zatražio produljenje prekida vatre koje treba završiti u utorak. "Pozdravljam dogovor između Hamasa i Izraela koji je doveo do oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći. Pozivam na produljenje koje će omogućiti dopremu više pomoći stanovništvu koje je u velikoj potrebi i omogućiti oslobađanje drugih taoca", rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Stoltenberg je pozvao Iran da obuzda svoje saveznike na Bliskom istoku, "kojem je potrebno trajno političko rješenje". "Vidjeli smo napade dronovima i raketama na američke položaje u Siriji i Iraku te napade na komercijalne brodove. Iran mora obuzdati svoje proksije", rekao je Stoltenberg.

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu u petak te predviđa oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu. Prema dogovoru jedan talac na tri zatvorenika od tada je do ponedjeljka u 15 sati oslobođeno 39 talaca u okviru sporazuma i 24 taoca mimo tog okvira - većinom građana Tajlanda koji su radili u Izraelu, a iz izraelskih zatvora pušteno je 117 palestinskih zatvorenika, većinom žena i maloljetnika.

Jedna od točaka sporazuma predviđa produljenje prekida vatre kako bi se svakog dana oslobodilo deset novih talaca iz ruku Hamasa u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.Hina
MUSK U IZRAELU
Tehnološki magnat Elon Musk posjetio je Izrael i podržao kampanju Izraela protiv Hamasa, rekavši da treba zaustaviti propagandu koja je dovela do krvavog pohoda Hamasa. U online razgovoru premijer Izraela Benjamin Netanyahu kazao je da je uništenje Hamasa preduvjet mira, a Musk da oni kojima je cilj ubijanje moraju biti neutralizirani.

Možda ste propustili...

ŽELE PROGLAŠENJE PRIRODNE KATASTROFE

Italija se bori sa sušama i zagađenjem na sjeveru

NOVI ZDRAVSTVENI PROBLEM SVETOG OCA

Papa se vratio u Vatikan iz bolnice

RASPRAVA NA NAJVIŠEM SUDU UN-A

Palestinci traže prekid okupacije

Najčitanije iz rubrike