Regija
NASTAVAK ENERGETSKIH OBNOVA U DONJEM MIHOLJCU

Na redu je bivša vojarna
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Za zgradu u kojoj su Centar za socijalnu skrb, HZZ i HZZO čeka se ishod žalbe
DONJI MIHOLJACGrad Donji Miholjac nastavlja provoditi projekte energetske obnove zgrada javne namjene s pomoću fondova EU-a i proračunskih sredstava.U planu je energetska obnova dviju zgrada u gradskom vlasništvu u Vukovarskoj ulici. Kako navodi gradonačelnik Goran Aladić, riječ je o projektu obnove zgrade u Vukovarskoj 7, u kojoj su smješteni Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), i o projektu obnove zgrade bivše vojarne u Vukovarskoj 9, čiji su korisnici različite gradske udruge. Prostor u zgradi, naime, imaju Sindikat umirovljenika Hrvatske, Matica umirovljenika, Društvo invalida, HVIDR-a, Zajednica športskoribolovnih udruga, Kinološka udruga 1981 i odnedavno Društvo Naša djeca te Udruga za likovno i kreativno oblikovanje LIKROB.

Zgrada je u lošem stanju i izvana i iznutra. Problem je dotrajala krovna konstrukcija, ali i vanjska stolarija.

- Prošli smo na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s projektom obnove zgrade bivše vojarne, te smo ostvarili maksimalan iznos sredstava. Dobili smo ukupno 291.000 eura, a procijenjena je vrijednost ulaganja 700.000 eura. Dvojili smo hoćemo li u energetsku obnovu zgrade, jer je to ipak velik zalogaj, no onda smo ipak odlučili da idemo u tu investiciju, jer zgrada vapi za uređenjem - kazao je gradonačelnik Aladić, te najavio kako će se postupak javne nabave za odabir izvoditelja radova provesti u proljeće sljedeće godine.

Tada će se znati i krajnja cijena energetske obnove bivše vojarne. Uz izolaciju na krovu i zamjenu pokrova, u planu su toplinska izolacija i nova ovojnica te vanjska stolarija. Na krov će se postaviti fotonaponska elektrana, a plan je u sustavu grijanja imati dizalice topline.

Grad Donji Miholjac prijavio je na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i zgradu u Vukovarskoj 7.

- Na rezervnoj smo listi za tu zgradu. Zapravo, žalili smo se jer smatramo da nisu dobro bodovali, pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod naše žalbe - objasnio je gradonačelnik.

Inače, do sada su energetski obnovljene zgrade gradske knjižnice i kuglane, a u tijeku je obnova zgrade Zemljišnoknjižnog odjela. Također, energetski je obnovljena zgrada u kojoj će privremeno biti vrtić, a koja se trenutno uređuje iznutra. U obnovu knjižnice uloženo je približno 240.000 eura, a osim Fonda za zaštitu okoliša i Grada u sufinanciranje se uključilo i Ministarstvo kulture i medija, koje je za obnovu, održavanje, opremanje, programe knjižnične djelatnosti i nabavu novih naslova izdvojilo 96.224 eura.

U Donjem Miholjcu u protekle su tri godine energetski obnovljene i zgrada Osnovne škole "August Harambašić" i zgrada kojom se koristi Policijska postaja.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

NA SREDIŠNJEM TRGU POSTROJILI SU SE ČLANOVI 30-AK BRANITELJSKIH UDRUGA

Održan četvrti Memorijal “Ivan Ćališ-Đeri”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %