Mozaik
KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO ČAČINCI

Tradicija koja podno Papuka ponosno traje već 70 godina
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Nema gotovo ni jedne čačinačke obitelj iz koje bar jedan član nije bio dio KUD-a

Kulturno-umjetničko društvo Čačinci velikim je i prekrasnim koncertom pod nazivom Tradicija podno Papuka proslavilo 70 godina rada i postojanja. Pred prepunom čačinačkom školsko-sportskom dvoranom viđen je pravi kulturno-umjetnički spektakl, održan pod pokroviteljstvom Općine Čačinci.Uvod u čačinačku priču čuvanja bogate kulturne baštine dali su najmlađi članovi KUD-a slavljenika, koji su otplesali koreografiju slavonskih dječjih plesova uz snažan pljesak publike. U nastavku o povijesti KUD-a govorila je predsjednica Emina Mužar, naglasivši kako se početci rada KUD-a, prema dostupnim podatcima, bilježe od 1952.

- Prema dokumentima koje smo pribavili iz arhive naše osnovne škole, upravo je ta godina ona u kojoj se počeo plesati folklor u našem mjestu, a bilo je to kada su prvi folkloraši radili u sklopu škole. Nakon određenog vremena KUD je izdvojen i osnovan kao samostalan, a prva voditeljica bila je učiteljica Zlata Cuca – rekla je Mužar, te naglasila kako je društvo s godinama mijenjalo ime, imalo dužih i kraćih prekida, a 2006. dobilo je ime KUD Čačinci i od tada neprekidno radi.

- Zahvaljujem svima koji su sve ove godine bili dio našeg KUD-a, hvala im na upornosti i ustrajnosti u postizanju kontinuiteta u njegovanju tradicije čačinačkog kraja i kulturne baštine ovog podneblja – zaključila je Mužar, te zahvalila Općini na vjernoj potpori sve ove godine, pa tako i ovoj večeri, kao i TZP Vrata Papuka. Na pozornicu je izišao i načelnik Alen Jurenac naglasivši kako je KUD jedan od najvećih veleposlanika Čačinaca i zaštitnih znakova općine.

- Kad kažemo da nema gotovo ni jedne čačinačke obitelj iz koje bar jedan član nije bio dio KUD-a, onda je jasno vidljiva vrijednost ovoga društva. Hvala im od srca što vjerno čuvaju kulturnu baštinu našeg kraja, naše običaje, život naših predaka i zaista sam ponosan što u našoj općini imamo ovakav kolektiv. Posebno je lijepo vidjeti ove najmlađe, što govori kako je budućnost našeg KUD-a u sigurnim rukama – rekao je Jurenac.

Nastavljeno je potom na najljepši mogući način, pjesmom i plesom, a u programu se je predstavio Folklorni ansambl HKUD-a Željezničar iz Zagreba, i to sa svojom dječjom i odraslom folklornom skupinom, a obje su podigle publiku na noge kvalitetom i umijećem plesa, a zatim su svoje nevjerojatne pjevačke mogućnosti pokazale članice Vokalnog ansambla Lipa iz Siska. Program su sjajnim koreografijama uljepšali i članovi KUD-a "Ivan Kapistran Adamović" iz Čepina sa svojom folklornom i muškom pjevačkom skupinom. Tijekom programa su u razgovoru s voditeljem programa Tomislavom Maločom priče i dogodovštine iz povijesti KUD-a iznijeli najstariji članovi Branka Hećimović, Gordana Erceg i Branko Knežević, koji su nosili starinske čačinačke narodne nošnje:

- Meni su ostali u pamćenju stari slavonski svatovi, kada smo nosili nošnje, vozili se u kolima, pjevali i svirali puna srce i duše i svi smo to jako voljeli – rekla je Branka Hećimović, a Gordana Erceg predstavila je svoju nošnju.

- Ja na sebi imam svečanu nošnju, koja nije bila za nastupe, nego isključivo za odlazak u crkvu i nošena je u svečanim trenutcima, za velike blagdane i slično – rekla je Gordana.

Branko Knežević ispričao je jednu anegdotu s nastupa, kada je i sam plesao u KUD-u.

- Ja i moj kum izlazimo na pozornicu i on kaže: "Kume, meni su ove hlače dugačke." Ja pogledam i imam šta vidjet, nisu mu dugačke, nego su mu se odvezale i pale gotovo do koljena. Svi smo se nasmijali, ali naravno i pomogli mu da se to brže-bolje riješi do početka plesa – pričao je Knežević.

Tijekom programa se u dvorani mogao napraviti i humani čin, kupiti kolače koje su pripremili učenici članovi Učeničke zadruge Paun Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci, a sve za pomoć radu Zadruge. I na kraju - najveći, gromoglasan pljesak i dvorana dignuta noge jer su program zaključili članovi KUD-a domaćina i slavljenika, KUD-a Čačinici, koreografijom slavonskih plesova. Na kraju nastupa pljesak je trajao dugo, pljeskalo je i staro i mlado na veličanstven način čestitajući svome KUD-u 70. rođendan.

Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana