Regija
POBOLJŠANJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Vukovar ugradio nove spremnike
Objavljeno 28. studenog, 2023.
VUKOVARGrad Vukovar u suradnji s tvrtkom Komunalac sustavno provodi aktivnu politiku unaprjeđenja komunalne infrastrukture na području Vukovara, pa je na tom tragu osigurao 55 novih polupodzemnih spremnika za biootpad. Kako je naveo dogradonačelnik Filip Sušac, vrijednost kontejnera je oko 133 tisuća eura, za što je veći dio sredstava osiguran na temelju natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Odlučili smo ove godine ugraditi sve nabavljene spremnike za otpad, a sugrađanima koji žive u višestambenim zgradama poručujem kako će ključ koji već posjeduju za spremnike za komunalni, odnosno miješani otpad moći koristiti i za spremnike za biootpad. Činimo sve u cilju smanjenja količina miješanog otpada, u smislu velike zelene tranzicije kojom nas usmjerava politika Europske unije - rekao je Sušac.

Prema njegovim riječima, u Vukovaru su trenutačno ugrađena 144 polupodzemna kontejnera, dok ih istodobno u Splitu, koji je gotovo 10 puta veći grad, ima 400, što je dovoljan pokazatelj koliko je Vukovar na visokoj razini u izgradnji komunalne infrastrukture za odlaganje otpada.

- Svima bi trebalo biti jasno kako lijepo uređen okoliš oko kontejnera ni sami polupodzemni spremnici nisu mjesto za divlje deponije. Stoga apeliram na sve građane da ne bacaju smeće na mjesta koja za to nisu predviđena, jer time stvaraju ogromne troškove Gradu. Ako se s tim ne budemo mogli izboriti, naći ćemo pravno rješenje kako bi javne površine na kojima su ugrađeni polupodzemni kontejneri dali na korištenje stanarima zgrada koji ih koriste kako bismo ih potaknuli da što više vode brigu. Gradske vlasti u suradnji s Komunalcem ulažu kontinuirani napor kako bi Vukovar bio čist i uredan grad, međutim, kako bismo u tomu uspjeli nužna nam je i pomoć sugrađana - poručio je dogradonačelnik.

Apeli mjerodavnih pak ne dopiru do svih građana, što je vidljivo na više lokacija gdje se gotovo svakodnevno može vidjeti nepropisno odbačen otpad, bilo da je riječ o ostavljenim vrećicama uz spremnike ili o nekontrolirano bačenom smeću, uključujući i komade glomaznog otpada.

Pritom se smeće nepropisno ne baca samo na rubnim dijelovima grada na Dunavu i prigradskim naseljima, već i oko postavljenih spremnika u samom središtu Vukovara. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana