Ekonomija
NA PUTU DA DOSEGNU REKORDE IZ 2020.

Njemačka ponovno bilježi val stečajeva
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Njemačko gospodarstvo ponovno bilježi val stečajeva velikih kompanija, približavajući se razini iz pandemijske 2020. godine, pokazala je analiza kreditnog osiguravatelja Allianz Tradea. Ove godine ponovo imamo stečajeve velikih kompanija, koji su na putu da dosegnu rekordne brojke iz 2020., rekla je stručnjakinja za stečajeve u Allianz Tradeu Maxime Lemerle.

U prvih devet ovogodišnjih mjesec zabilježeno je 45 slučajeva, pokazala je studija. Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine zabilježeno ih je 26, a u 2021. samo 17.

Prema izračunima Allianz Tradea, u cijeloj 2020. stečaj je objavilo 58 velikih tvrtki, pri čemu njih 44 u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom.

Do rujna ove godine stečaj je objavilo 12 velikih tekstilnih tvrtki i modnih trgovaca te šest bolnica, pokazala je studija.

"(Podatak) je u skladu s izvješćem Njemačkog bolničkog instituta (DKI), u kojem stoji da dvije trećine njemačkih bolnica svoju trenutnu financijsku situaciju smatraju lošom ili jako lošom", pišu stručnjaci za stečaj iz Allianz Tradea.

Najviše stečajeva zabilježeno je u građevinarstvu, uključujući mala, srednja i velika poduzeća, a slijede sektor trgovine i usluga.

Voditelj Allianz Tradea za njemačko govorno područje Milo Bogaerts trgovcima predviđa teško razdoblje u nadolazećoj sezoni potrošnje uoči božićnih blagdana.

"Ove će se godine pod božićnim drvcem vjerojatno naći znatno manje darova", rekao je Bogaerts.

"Cijene hrane i dalje su visoke, unatoč nižoj stopi inflacije. Građani stoga štede na svemu ostalom, pa manje izlaze, manje kupuju odjeću, a i božićne darove."

Prema Allianz Tradeu, velike kompanije su one koje godišnje ostvaruju promet od najmanje 50 milijuna eura. H
Možda ste propustili...

IZAZOV: ZAŠTITA BILJA - KAKO JE NESTALA SINERGIJA IZMEĐU ZNANOSTI I STRUKE?

Porast populacije u svijetu zahtijeva rast proizvodnje hrane od 43 posto

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage