Ekonomija
SVAKI PETI ISPITANIK PLANIRA SKIJANJE

Hrvati su 2023. putovali više nego 2019. godine
Objavljeno 28. studenog, 2023.
Istraživanje je pokazalo da ispitanici troše više na inozemnim putovanjima, oko 757 eura, a čak ih 92 % ne ide bez kartica

Hrvati u 2023. putuju više nego prethodne godine, a trend će se nastaviti, pokazalo je najnovije istraživanje MasterIndex, koje je za MasterCard provela agencija Improve u listopadu ove godine na uzorku od 1018 ispitanika.Putovanja na odmor ostaju dominantna s udjelom od 60 %, a poslovna su putovanja zastupljena sa 40 %. Ispitanici su na odmor u godini dana putovali prosječno 4,6 puta, a na poslovni put išli su 3,1 put.Prema istraživanju, putovanja su u Hrvatskoj doživjela znatan porast u 2023. godini, čime je nadmašena čak i razina iz pretpandemijske 2019.Planovi


Primjetan je porast broja putovanja na odmor unutar Hrvatske, s prosječnim brojem putovanja u 2023. od 3,0, spram 2,5 u prethodnoj godini. Sličan uzlet primjećuje se i u putovanjima unutar eurozone, gdje je prosječan broj putovanja porastao sa 0,7 u 2022. na 1,1 u 2023.

Kada su u pitanju poslovna putovanja, zabilježen je snažan porast putovanja unutar Hrvatske, a primjetan je i blagi porast u poslovnim putovanjima u rurozonu. Velik skok u odnosu prema lani uočava se i u udjelu onih koji planiraju zimska putovanja u inozemstvo. Čak 46 % planira ove zime putovati u inozemstvo, što označava porast od devet postotnih poena u odnosu prema prethodnoj godini. Turistička putovanja u inozemstvo češće planiraju mladi, u dobi od 18 do 29 godina (53 %), nešto je više žena u usporedbi s muškarcima, kao i pojedinaca s primanjima višim od 1200 eura. Također, planovi za takva putovanja češći su među ispitanicima koji dolaze iz regija poput Istre, Primorja i Gorskog kotara (59 %) te Dalmacije (53 %). Adventska putovanja u europske gradove najčešći su odabir naših građana. Gotovo svaki četvrti ispitanik planira odlazak na skijanje, a svaki peti putovanje za doček Nove godine u neki od europskih gradova.

Plaćanja


Planirana adventska putovanja u europske gradove trajanja su do tri dana, a većina skijaških putovanja traje do tjedan dana.

Što se tiče putovanja unutar Hrvatske, 56 % ispitanika planira turistička putovanja unutar zemlje, slično kao i lani. Ta putovanja češće planiraju osobe s višim stupnjem obrazovanja (62 %), visokim osobnim prihodima (iznad 1600 eura - 65%) te stanovnici Istre, Primorja i Gorskog kotara.

Prosječni troškovi putovanja variraju prema dobi ispitanika. Mladi od 18 do 29 godina uglavnom troše do 300 eura, a osobe od 30 do 39 godina češće imaju troškove između 501 i 1000 eura. Stariji od 55 troše između 1001 i 2000 eura, a oni od 40 do 55 godina troše između 501 i 2000 eura.
Zdenka Rupčić
Muškarci češće troše više od žena
Muškarci prosječno troše više od žena, a svaki četvrti ispitanik navodi trošak od 501 do 1000 eura za putovanje u inozemstvo u svrhu odmora. Gotovo polovina ispitanika planira platiti putovanja u inozemstvo debitnom karticom, a gotovina kao način plaćanja spominje se kod 31 % ispitanika. Znatan udio (22 %) planira se koristiti internet-bankarstvom (e-banking ili m-banking). "Čak 92 % ispitanika nosi svoje platne kartice prilikom putovanja u inozemstvo, pri čemu se kartično plaća u 61 % svih transakcija u inozemstvu", ističe Gea Kariž, direktorica MasterCarda u Hrvatskoj. "Naša posvećenost osiguravanju transakcija i digitalnog okruženja pruža korisnicima osjećaj sigurnosti jačajući povjerenje u digitalne interakcije i otvarajući put za daljnji razvoj."

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

UGOSTITELJI JOŠ U FAZI PRILAGODBE

Napojnice su - prilika za privlačenje radne snage