Autoglas
TRŽIŠTE AUTOMOBILA U EUROPSKOJ UNIJI

Europska prodaja ubrzala u listopadu
Objavljeno 28. studenog, 2023.

Prodaja automobila u Europskoj uniji ubrzala je u listopadu, a električni automobili na baterije prvi su put u razdoblju od početka godine pretekli dizelaše, izvijestila je prošlog tjedna udruga proizvođača ACEA. U brojkama to izgleda ovako: u listopadu su u EU-u registrirana 855.484 nova automobila, što je 14,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu njihov je broj povećan za 9,2 posto. U skupini vodećih tržišta najviše je u listopadu porasla prodaja u Francuskoj, za 21,9 posto, a blizu je i Italija s rastom prodaje od 20 posto. Dvoznamenkasti rast bilježilja je i Španjolska, za 18,1 posto. Najskromniji rezultat zabilježilo je najveće europsko tržište, ono Njemačke, od 4,9 posto.Udio električnih automobila na baterije stabilizirao se u listopadu na 14,2 posto i manji je za otprilike pola postotnog boda nego u rujnu. U kolovozu prvi je put premašio 20 posto, pokazuju podatci ACEA-e. U Hrvatskoj je u listopadu, prema podatcima ACEA-e, registrirano 3709 novih automobila, 22,7 posto više nego lani. U rujnu je tržište poraslo za 7,1 posto. Podatci za Hrvatsku pokazuju oštar pad prodaje električnih automobila na baterije u listopadu, za čak 27,7 posto, i skok prodaje hibridnih modela, za 73,8 posto.

U razdoblju od siječnja do listopada europsko tržište novih automobila poraslo je za 16,7 posto, s registriranih devet milijuna novih automobila, izračunala je ACEA. Električni automobili na baterije prvi su put pretekli dizelaše, s prodanih 1,23 milijuna vozila, u usporedbi s 1,22 milijuna vozila s pogonom na dizel i tržišnim udjelom u razdoblju od siječnja do listopada od 14 posto. Na prvom su mjestu i dalje benzinci, s udjelom u tržištu od 33,4 posto, a na drugom hibridni modeli s gotovo 29 posto. Rast prodaje zabilježen je u razdoblju od siječnja do listopada na svim tržištima, uz iznimku Mađarske.

U skupini vodećih tržišta najviše je porasla prodaja u Italiji i Španjolskoj, za 20,4 odnosno 8,5 posto. Slijede Francuska i Njemačka s rastom prodaje za 16,5 odnosno 13,5 posto. U Hrvatskoj su u razdoblju od siječnja do listopada registrirana 49.354 nova vozila, 31,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju ACEA-ini podatci. Prodaja električnih automobila na baterije porasla je za 27,4 posto, a prodaja dizelaša za 23 posto, pokazuju podatci te udruge. H
POLOVNA VOZILA
Što se tiče polovnih automobila, tu je prodajna slika nešto drukčija. Kod “polovnjaka” dizel uvelike nadmašuje vozila s električnim pogonom, i nema naznaka da će tako skoro taj odnos biti narušen. Kada je riječ o kupnji polovnih električnih vozila, kao i kod nas, kupci prvo žele znati u kakvom je stanju električna baterija u automobilu.