Autoglas
SUV SA SEDAM SJEDALA

Model Kia EV9 osvojio Zlatni volan za 2023.
Objavljeno 28. studenog, 2023.
EV9 jedan je od prvih električnih vozila koje se može pohvaliti sa sedam sjedala i nudi prostranu unutrašnjost za sve putnike

Pobjeda Kijine nove perjanice EV9 u kategoriji obiteljskog automobila na natjecanju Zlatni volan za 2023. godinu nastavak je brojnih uspješnih nastupa. Potpuno električni SUV sa sedam sjedala početkom rujna postao je "Njemački luksuzni automobil 2024. godine".- Veliko zadovoljstvo mi je primiti nagradu Zlatni volan. To je dokaz mukotrpnog rada i posvećenosti cijele ekipe Kia - rekao je Karim Habib, izvršni potpredsjednik i voditelj Kijina globalnog dizajna. "Ovo priznanje još je jedan dokaz Kijine odlučnosti da i dalje bude lider u području elektrifikacije, pionirske tehnologije i inovacija, koje iznova usmjeravaju automobilsku industriju", rekao je Habib.

Svestranost


Nagrade Zlatni volan, koje od 1976. dodjeljuju Auto Bild i Bild am Sonntag, združuju javno glasanje i stručne ocjene te su najvažnije priznanje u njemačkoj automobilskoj industriji. Ove godine oba uredništva nominirala su ukupno 57 novih automobila, nakon čega su čitatelji izabrali 21 finalista. Ugledni 19-člani žiri finaliste je detaljno testirao na trkalištu Dekra Lausitzring. Dekra je kod finalista analizirala sustave za pomoć vozaču, a uredništvo časopisa Computer Bild ocijenilo je osposobljenost finalista u području povezivosti. "EV9 uvjerio je žiri kao svestran i prostran obiteljski automobil s najmodernijom 800-voltnom tehnologijom, inovativnim funkcijama i odličnim sustavima za pomoć vozaču", rekao je Robin Hornig, urednik Auto Bilda.

Pobjedom na natjecanju za Zlatni volan za 2023. godinu nastavlja se priča o uspjehu ovog brenda. Kia u svojoj ponudi modela ima čak četiri dobitnika nagrada: kompaktni crossover XCeed zauzeo je prvo mjesto 2019. godine, SUV Sorento pobijedio je 2020., električni crossover Niro EV godine 2022. slavio je u kategoriji kompaktnih SUV-ova", a sada je EV9 Kijin drugi električni model zaredom s nagradom Zlatni volan.

Kia je već dugo pionir u području elektrifikacije. Preoblikovanjem do 2021. godine Kia je ubrzala prelazak na električna vozila i učvrstila svoj položaj jednog od vodećih pružatelja e-mobilnosti na svijetu. U Njemačkoj je 2022. godine čak 41,3 % novih automobila Kia bilo opremljenih priključkom za punjenje, a na ukupnom njemačkom tržištu taj je udio iznosio 31,4 %.

Za obitelj


Kao i višestruko nagrađivani električni crossover Kia EV6, električna Kia EV9 napravljena je na platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je jedno od prvih električnih vozila na tržištu koje se može pohvaliti sa sedam sjedala i nudi prostranu unutrašnjost s udobnošću dnevne sobe. Na raspolaganju je i u dvije izvedbe sa šest sjedala (opcijski kod izvedbe GT-line).

Dva odvojena sjedala u drugom redu raspoloživa su i kao relaksirajuća ili okretljiva sjedala (okreću se za 90 stupnjeva prema otvorenim vratima ili za 180 stupnjeva prema trećem redu). Obujam prtljažnog prostora do 2393 litre i kapacitet vuče od 2,5 tona nenadmašivi su u kategoriji e-SUV.

S obzirom na svoj doseg, EV9 je idealan za obiteljska putovanja. Izvedba sa stražnjim pogonom (204 KS) s jednim punjenjem baterije može prijeći do 563 km, a izvedba s pogonom na sva četiri kotača (385 KS) i njegova izrazito sportska izvedba GT-line također premašuju granicu od 500 km (AWD: 512 km; AWD GT-line: 505 km; kombinirani doseg prema WLTP-u u oba slučaja). Zahvaljujući tehnologiji 800-voltnog punjenja baterija kapaciteta 99,8 kWh u idealnim se uvjetima od 10 % do 80 % napuni za samo 24 minute. S 15 minuta punjenja moguće je postići 249 km dometa baterije, što pruža izuzetnu učinkovitost u toj klasi.

Milan Bugarić
I RALF SCHUMACHER ČLAN ŽIRIJA
Priznanja Zlatni volan svake se godine dodjeljuju najboljim novim modelima. Natjecanje je podijeljeno u nekoliko razreda vozila, pri čemu se električni automobili od 2022. ne ocjenjuju odvojeno od benzinskih ili dizelskih. Od ove godine nema odvojenih kategorija za SUV-ove; umjesto toga natječu se u svojim kategorijama s limuzinama, karavanima, kupeima ili hatchbackovima. U 19-članom stručnom žiriju bili su nekadašnji vozači formule 1 Ralf Schumacher i Hans-Joachim Stuck, vozačica relija Isolde Holderied i prvak DTM-a Maximilian Götz.

Najčitanije iz rubrike