Novosti
MINISTRICA KULTURE

Obuljen: Naučili smo kako u hitnosti reagirati
Objavljeno 26. studenog, 2023.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek govorila je o slučaju Geodetskog fakulteta, objasnivši, među ostalim, zašto je tom fakultetu dala posao bez natječaja te dodala da se postupalo u skladu s pravilima u žurnim situacijama.

Ministrica je podsjetila da je 22. ožujka bio potres, a dva dana poslije sastanak s Geodetskim fakultetom, gdje se dogovorilo kako će se angažirati da bi izradili 3D snimanja, što je pomoglo utvrditi stvarne razmjere štete, i dobiti dokumentaciju koja će ubrzati obnovu. "Tada smo u COVID-u, lockdownu, nemamo sredstava za angažiranje nekoga i obraćamo se javnoj ustanovi koja ima ekspertizu i lincencu za rad na kulturnim dobrima. Proveli smo kontrolu postupka i to je bilo u skladu s pravilima u žurnim situacijama. Da sam to dala nekom privatnom, to bi bio problem. Poslije, kad smo radili usporedbu cijena, cijene su tu negdje", kazala je za N1. Ističe da to nije bio trenutak kad se traže druge ponude, a isto su ponovili i nakon petrinjskog potresa. "Neke procedure koje smo naučili kako reagirati u hitnosti smo primijenili. Nije dobro da se misli da je to preplaćeni posao. To je iznimno vrijedna dokumentacija, sve je napravljeno stručno i profesionalno", ističe.

Kaže da je za njih bilo ključno da su snimili te zgrade po nalogu, a ono što istražitelji istražuju "jest kako se taj novac na Geodetskom fakultetu trošio". Ponovila je da se to nije moglo obaviti jeftinije.H
NAPRAVILI BI ISTO
Sjetimo se filmova i novinara - ako mislite da imate fenomenalne dokaze, nazovete i kažete ‘ja ću za 15 minuta objaviti vijest da ste lagali, da su to europska sredstva, hoćete li komentirati’. To je školica novinarstva, i onda druga strana kaže nemojte, pogledajte. Sve odgovaramo, a ovo nikad nisu pitali, kaže o pisanju Telegrama, dodavši da bi i sad isto napravili jer je to bilo jedino moguće.

Možda ste propustili...

SOLIDARNI S KOLEGAMA U EU-U, ALI NA CESTE JOŠ NE IZLAZE

Hrvatski poljoprivrednici zasad neće u prosvjede, čekaju ispunjenje zahtjeva

PREPOROD I NSZVO PROTIV UREDBE O KOEFICIJENTIMA

Pripremaju šire sindikalne akcije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

DJELO GENERALA KREŠIMIRA ĆOSIĆA PREDSTAVLJENO U OSIJEKU

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornost za modernu hrvatsku državu”