Novosti
ŽELE U HRVATSKI SABOR, SVI ZA ARMINA HODŽIĆA

Na parlamentarne izbore Bošnjaci će izići zajedno
Objavljeno 26. studenog, 2023.

Bošnjaci u Hrvatskoj na sljedećim će parlamentarnim izborima prvi put u 20 godina izaći zajedno i podržati jednog kandidata - Armina Hodžića, najavljeno je u nedjelju na konferenciji za novinare u Zagrebu.- Nikada nismo bili ovako ujedinjeni, ovo je patriotski front za koji vjerujem da će polučiti ne samo predstavnika Bošnjaka u Saboru nego i promjenu paradigme dosadašnjih odnosa - rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća i kandidat na izborima 2020.

Smatra kako je to najveći iskorak i pokazatelj zajedništva Bošnjaka u proteklih 20 godina.

- Ovo više nije samo pitanje jeste li za Armina, nego referendumsko pitanje jeste li da Bošnjak bude u Saboru. Ako ne iskoristimo ovaj trenutak, Bošnjaci u Hrvatskoj nestat će kao politička činjenica i politički faktor - naglasio je.

Hodžić, koji će biti kandidat Bošnjaka u XII. izbornoj jedinici za predstavnike albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, istaknuo je da ne želi ponavljati pogreške svojih prethodnika i neće biti predstavnik samo Bošnjaka već i ostalih.

Iako su druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj, Bošnjaci od 2015. godine nemaju svoga predstavnika u Hrvatskom saboru, a kao jedan od najčešćih razloga spominje se prevelik broj kandidata u XII. izbornoj jedinici.

Kadro Kulašin, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj, objasnio je kako je s ciljem stvaranja okvira unutar kojeg će se moći dogovarati budući potezi, projekti, inicijative, potaknuta inicijativa da Bošnjački nacionalni savjet, Bošnjačko nacionalno vijeće i Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj pokrenu zajedničku organizaciju.

- Nije riječ ni o kakvoj težnji za uspostavom još jedne krovne organizacije ni dominacije nad bilo kime, no činjenica je da navedene organizacije zajedno s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske čine glavne stupove Bošnjaka u Hrvatskoj - istaknuo je. H
Meškić: Bošnjaci su branili Hrvatsku
Kadro Kulašin dodao je kako su njihova vrata otvorena Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Hrvatske i Koordinaciji županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine te očekuju da im pristupe.

Bermin Meškić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog savjeta u Hrvatskoj te predsjednik buduće organizacije “Bošnjaci zajedno”, ocijenio je da su ovo povijesni trenuci za Bošnjake, a idući izbori bit će od presudnog značenja. “Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča, a mi mladi smo pokazali da mijenjamo obrasce djelovanja Bošnjaka u Hrvatskoj”, ustvrdio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana