Svijet
OBAVLJENA DRUGA USPJEŠNA RAZMJENA

Sreća puštenih talaca dokaz bezumlja rata
Objavljeno 26. studenog, 2023.
U Gazu ušlo 248 kamiona humanitarne pomoći, a 61 od njih dovezao je medicinski materijal, hranu i vodu na sjever enklave

Vezani članci

OPORAVAK JE NEPREDVIDIV

Kakve su psihološke posljedice bivanja taocem?

Potresne su bile slike ponovnog susreta nekih od razmijenjenih članova obitelji i s izraelske i s palestinske strane. Bila je to druga uspješna razmjena, i to u Ju noći između subote i nedjelje.Izraelske vlasti oslobodile su 39 palestinskih zatvorenika - šest žena i 33 djece ili mladića do 19 godina, izvijestila je palestinska agencija WAFA rano u nedjelju. Primile su ih njihove obitelji u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali. Kao uvjet militanti Hamasa prvo su morali osloboditi izraelske taoce.

Dragocjen trenutak


Predali su 13 izraelskih talaca te četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa u subotu navečer, priopćilo je, pak, katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode do koje je navodno došlo zbog nepoštovanja dogovora - spora oko slanja pomoći na sjever opkoljene enklave. Egipat, Sjedinjene Američke Države i Katar posredovali su u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa.


Devetogodišnja irsko-izraelska djevojčica Emily Hand bila je u drugoj skupini talaca koju je kasno u subotu oslobodio Hamas, priopćilo je irsko ministarstvo vanjskih poslova. Hamas ju je oteo 7. listopada iz kibuca Be‘eri, zajedno s 11-godišnjom prijateljicom Hilom Rotem i njezinom majkom. Hila je također oslobođena u subotu, ali njezina majka je još u rukama otmičara. Thomas Hand, otac malene Emily, podrijetlom iz Dun Laoghairea u Dublinu, prošli je tjedan uputio emotivni apel za njezino oslobađanje, rekavši da obitelj proživljava "noćnu moru" i da je povratak Emily njegov "razlog za život". Tako se Emily ponovno susrela sa ocem, koji je, podsjetimo, isprva vjerovao da je ona ubijena u Hamasovu napadu prošlog mjeseca. Imala je dvije godine kada joj je majka umrla od raka, a u listopadu je napunila 9 godina u zatočeništvu. Emily je na fotografiji ostavila dojam da je dobrog zdravlja. Obitelj djevojčice opisala je mješavinu osjećaja. "Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon 50 izazovnih i kompliciranih dana. Presretni smo što ponovno grlimo Emily, ali u isto vrijeme se sjećamo Raye Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti", ističu u priopćenju. Rođendan je proslavila u tunelima Gaze. Potpredsjednik irske vlade Micheál Martin izrazio je zadovoljstvo što je Emily na slobodi i što se ponovno ujedinila sa obitelji. "Nakon tjedana traume, ovo je dragocjen i duboko dirljiv trenutak za obitelj Hand", rekao je.

Ujedinjeni narodi objavili su u subotu navečer da je 248 kamiona humanitarne pomoći ušlo u Gazu od prekida vatre, od čega je 61 dovezao medicinski materijal, hranu i vodu na sjever palestinske enklave.

Stigao treći popis


Jedanaest ambulantnih vozila, tri autobusa i tegljač isporučeni su bolnici Al Šifa, najvećoj u Pojasu Gaze, "kako bi pomogli pri evakuacijama", priopćila je agencija UN-a za humanitarnu koordinaciju (OCHA). Izraelske vlasti tvrde da je ta bolnica glavno zapovjedništvo operacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, što Hamas naravno negira. "Što dulje prekid vatre potraje, to će više pomoći moći dopremiti humanitarne organizacije", navodi OCHA, koja je također zahvalila palestinskom i egipatskom Crvenom polumjesecu. Egipatske vlasti su u nedjelju poslijepodne izvijestile kako su primile i već treći popis za razmjenu zatočenika, koji uključuje 13 Izraelaca, kao i 39 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Nažalost, i Izrael i Hamas ističu da nakon isteka četverodnevnog primirja očekuju nastavak borbi, pa budućnost ostalih talaca ostaje nejasna.

Igor Bošnjak
IZRAEL ZAPLIJENIO VIŠE OD MILIJUN DOLARA
Izraelska vojska zaplijenila je oko 1,3 milijuna dolara tijekom rata u Pojasu Gaze, kaže glasnogovornica ministarstva obrane Izraela. Većina gotovine bila je u izraelskim šekelima i pronađena je “u Hamasovim uporištima i u domovima traženih osoba u kojima je Hamas bio aktivan”, ističe. Također je zaplijenjena gotovina u iračkoj i jordanskoj valuti te američki dolari. Zaplijenjeni novac bit će uplaćen u izraelsku državnu riznicu. Izrael optužuje Hamas da novac koristi za financiranje terorističkih aktivnosti.

Brigade al Kasam potvrdile gubitak četvorice vojnih zapovjednika

 

Brigade al Kasam, oružano krilo palestinskog islamističkog pokreta Hamas, objavile su da su četvorica njihovih vojnih zapovjednika ubijena, a u nedjelju, trećeg dana prekida vatre između Izraela i Hamasa ubijen je palestinski zemljoradnik u Pojasu Gaze, priopćio je Crveni polumjesec.

Ubijen je i "Al Ghandour (Abu Anas), član vojnog vijeća i zapovjednik Sjeverne brigade", priopćilo je vojno krilo Hamasa na Telegramu u nedjelju.

Palestinski Crveni polumjesec priopćio je da je jedan palestinski zemljoradnik ubijen, a drugi je ranjen vatrom koju su otvorile izraelske snage u izbjegličkom logoru Mgahazi u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Izgred se dogodio u nedjelju, trećeg dana četverodnevnog primirja koje su Izrael i Hamas dogovorili uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Država.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROPALI POKUŠAJI SNS-A

Gotovo je, novi izbori u Beogradu

2

PREDSTAVNIK KINE POSJETIO RUSIJU

Ukrajinske bespilotne letjelice napale Krim

3

FRANCUSKA

U ustav ulazi pravo na pobačaj