Regija
PRILIKA POLJOPRIVREDNICIMA

Sušionica povrća, uz navodnjavanje, povećava zaradu
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Otvorit će se i nova radna mjesta, kako u samom pogonu tako i u pokretanju mreže kooperanata

Mi smo kao Županija puno ulagali, a ulagat ćemo i dalje u projekte sustava navodnjavanja. Uvidjeli smo da bi jedna ovakva sušionica povrća bila nastavak tih projekata s obzirom na to da svi poljoprivrednici koji su obuhvaćeni sustavima navodnjavanja imaju priliku proizvoditi visoko dohodovne kulture, u ovom slučaju korjenasto povrće, koje je potrebno za sušionicu povrća. Na taj način svi oni mogu biti dohodovniji i konkurentniji te produktivniji na tržištu. S obzirom na to da se ovim ujedno otvaraju i nova radna mjesta te razvija mreža kooperanata, govorimo o doista hvalevrijednom projektu. Kada govorimo o sušenom povrću, Virovitičko-podravska županija prepoznata je na razini cijele Hrvatske. Velika nam je želja da se povrće koje proizvodimo kasnije suši u našoj sušionici i da tvrtke koje imaju potrebu za sušenim povrćem isto uzimaju iz naše županije – rekao je župan Igor Andrović na završnoj konferenciji projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća", održanoj u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije.- Moderna sušionica povrća bit će energetski neovisna, u njoj će se maksimalno koristiti obnovljivi izvori energije budući da je u planu i sustav za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za grubo pranje povrća. Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu. Jednako tako, kao što je već spomenuto, otvorit će se radna mjesta kako u samom pogonu tako i u pokretanju mreže kooperanata – rekao je glavni projektant Slaven Pavlović.

Virovitičko-podravska županija planira zahvat izgradnje sušionice povrća, hladnjače i energane na biomasu na k. č. 3804/107, k. o. Virovitica na lokaciji Poduzetničke zone Zapad 2, neposredno uz državnu cestu D2, a cilj je povećanje i osiguravanje plasmana regionalne poljoprivredne proizvodnje.

Projekt Sušionice povrća prijavljen je za dodjelu nepovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Završnoj konferenciji, među ostalima, nazočio je i zamjenik župana VPŽ-a Marijo Klement, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a Martina Bunić, pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivan Horvat, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Grada Virovitice Sanja Kirin te načelnici općina s područja VPŽ-a.
Interes postoji, važni uvjeti otkupa
Velik je interes poljoprivrednika za proizvodnju korjenastog povrća, ali i jasno definirane uvjete, istaknuo je Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

- U našoj županiji prisutna je kultura proizvodnje korjenastog bilja i poljoprivrednici su doista zainteresirani, ali u cijeloj je priči vrlo važna cijena, odnosno uvjeti otkupa i tržišta. Oni su vrlo brzo spremni prebaciti se na ovakav način proizvodnje, no onda moramo sjesti za stol i dogovoriti detalje. Nadam se da će ovo biti još jedan uspješan primjer proizvodnje kroz sustave navodnjavanja, koji su bitni i za povećanje prinosa i za cijeli ovaj projekt – rekao je Bojan Mijok.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera