Regija
VINKOVAČKO GOSPODARSTVO

U ovoj je godini 46 novih obrta i tvrtki sa 64 zaposlenih
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Među korisnicima gradske potpore za početnike njih 29 mlađe je od 40 godina
VINKOVCI - Vinkovačko gospodarstvo u posljednjih šest godina bilježi snažan rast, s rekordnim ostvarenjima u 2021. i 2022. godini. Tako su primjerice, u prošloj godini vinkovačke tvrtke premašile 860 milijuna eura prihoda, uz stalan rast dobiti i broja zaposlenih. Trenutačno nema razloga, drže u gradskim službama, da se takvi trendovi ne nastave, posebice uzimajući u obzir činjenicu da je u Vinkovcima izjednačen prošlogodišnji rekord kada je o broju novih poduzetnika koji su koristili potpore Grada riječ. Zahvaljujući Mjeri 2 – Novi poduzetnik, kojom se potiče samostalno pokretanje tvrtki i obrta, u 2023. godini ukupno je 46 Vinkovčana dobilo potporu za ulazak u poduzetničke vode. Preko te mjere poduzetnici početnici ostvarili su pravo na iznos od 1000 eura, a sredstva su mogli iskoristiti za administrativne troškove pokretanja posla, nabavu strojeva, uređaja, opreme ili alata, nabavu inventara te za izradu promotivnih materijala i vlastitih poslovnih web-stranica.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je riječ o simboličnom iznosu kojim u gradskoj upravi žele pomoći novim poduzetnicima u njihovim prvim poduzetničkim koracima. Podsjeća i kako ovo nije jedina mjera kojom Grad pomaže poduzetnike s ciljem razvoja njihova poslovanja.

- Želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga koje će pridonijeti ukupnom boljitku vinkovačkog gospodarstva. Upravo smo stoga i odlučili povisiti pojedinačna sredstva za poduzetnike početnike sa 663 na tisuću eura jer dosadašnje iskustvo i rast prijavitelja govore kako je to pametno uložen novac – pojašnjava gradonačelnik Bosančić.

Prije samo pet godina vinkovački poduzetnici početnici koristili su potpore od maksimalno 331 euro, dok je taj iznos danas utrostručen. Od tada je u gradu na Bosutu otvoreno točno 200 novih tvrtki i obrta koje su koristile potporu Grada.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče podsjeća kako su novi poduzetnici samo u ovoj godini otvorili 64 nova radna mjesta.

- To je vrlo važno jer govorimo o pojedincima koji nisu odlučili samo sebe zaposliti, već su u startu otvarali i nova radna mjesta. Ukupno je u ovoj godini otvoreno 29 novih obrta te 17 tvrtki čiji su vlasnici odlučili koristiti sredstva Grada za ostvarenje svoje poslovne ideje. Zanimljivo je kako smo u samoj strukturi prijavitelja ove godine imali rekordan broj poduzetnica, čak njih 20, dok je, gledajući dobnu strukturu prijavitelja, 29 korisnika potpore u skupini onih koji su mlađi od 40 godina - zadovoljan je Niče. Nikada nije kasno za realizaciju poslovne ideje, dodaje pročelnik, pokazuje i primjer 62-godišnje poduzetnice koja je pokrenula tvrtku u kojoj ima dvoje zaposlenih.

Već s prvim danima 2024. godine Grad Vinkovci raspisat će novi javni poziv na koji će se moći javiti svi poslovni subjekti osnovani najranije u razdoblju od 12 mjeseci koji prethode danu objave novog javnog poziva, pod uvjetom da nisu koristili sredstva iz ovogodišnjeg javnog poziva.

Miroslav Flego
Ukupno je ove godine otvoreno 29 obrta i 17 tvrtki čiji su vlasnici odlučili koristili sredstva Grada

20

je novih poduzetnica zatražilo potporu, što je rekordan broj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana