Regija
OBNOVA VOĆINSKOG NASLJEĐA

U parku zasadili prvih
137 sadnica stabala
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Među novozasađenim stablima u najljepšem parku u županiji sadnice su i bora, javora, cedra, jele i Pančićeve omorike
VOĆIN - Proteklog tjedna Općina Voćin u suradnji s komunalnim poduzećem "Votina" i Osnovnom školom Voćin nastavila je obnovu tzv. Velikog parka. Riječ je o značajnom prostoru koji je i u povijesti bio park, a zasadila ga je još plemićka obitelj Janković, u čijem je vlasništvu Voćin bio od konca 18. do konca 19. stoljeća.

U knjizi "Povijesna i kulturna baština Voćina", koju je 2000. godine uredila Dragica Šuvak, a objavio Ogranak Matice hrvatske u Slatini, mr. Ivana Jurčić donosi detaljan opis dvorskog perivoja u Voćinu kako ga je početkom 19. stoljeća opisao autor topografskih monografija Mihovil Kunić.

Kunić je posjetio Voćin 1832. godine, razgledao je i detaljno opisao perivoj i jednokatni dvorac u njemu s vodoskokom, upravnom zgradom, gospodskom kupališnom zgradom, staklenikom i mnogim prostranim zgradama "za ugodan život gospodara, namještenika, posluge i dr.", a navodi i hortenzije, drvored jablana, polukrug visokog drveća i rijetko egzotično bilje u stakleniku. Taj dvorac obitelji Ivana Nepomuka Jankovića, kasnije njegova sina Josipa, vjerojatno je nastao dogradnjom plemenitaške kurije, a koncem 19. stoljeća vlasnik Voćina postao je veleposjednik barun Edmund Guttmann, koji nastavlja uređivati voćinski park. Godine 1918. dvorac je izgorio, a perivoj je počeo propadati. Mr. Jurčić svoj tekst završava riječima "Možda će ipak neki širokogrudni mecena, ili mnogo đačkih ruku, ili svi zajedno, obnoviti ovaj veličanstveni perivoj".


I upravo to se događa. Posljednja akcija sadnje stabala nastavak je obnove parka koja je započela proteklog ljeta uklanjanjem starih, dotrajalih i za prolaznike potencijalno opasnih stabala. Umjesto porušenih stabala zasađeno je 137 sadnica listopadnih i zimzelenih stabala, među njima sadnice bora, javora, cedra, jele i Pančićeve omorike.

Prema riječima načelnika Općine Voćin Predraga Filića, uređenje parka obavlja se uz stručnu suradnju Hrvatskih šuma.

– Ovaj najljepši park u našoj županiji dobili smo u nasljeđe i on je desetljećima krasio Voćin. Tijekom posljednjih tridesetak godina došlo je do biološkog starenja stabala, pa smo tijekom posljednjih nekoliko nevremena imali opasnih situacija, što je zahtijevalo da pristupimo obnovi i uređenju parka. Sretni smo što imamo ovako lijep park i doista nam je dužnost da o njemu brinemo, jer ovako velik i poseban park rijetko ćete naći u manjim sredinama i on zapravo Voćinu daje jedan poseban pečat. Mi ćemo ovom obnovom zaokružiti priču. Prije same sadnje odradili smo pripremu, odnosno uklanjanje bolesnih i opasnih stabala, i sada pristupamo ljepšem dijelu priče, a to je sadnja gdje ćemo zapravo u najvećem dijelu zadržati izvorni oblik parka uz dodatak nekih novih vrsta kultivara s obzirom na biološke potrebe - rekao je načelnik Filić.

Petar Žarković
Manutovac dobiva “malog brata”
- Želja nam je bila uključiti djecu od samog početka sadnje da bismo time u njima pobudili brigu o okolišu i da postanu svjesni da zaista žive u jednom od najljepših mjesta u županiji, čemu upravo voćinski park daje najveći doprinos. Tu je i stablo mamutovca koje je rijetko u ovakvoj veličini, a tijekom sadnje mi ćemo mu dodati i jednog “malog brata” da bismo osigurali egzistenciju te vrste u našem parku – rekao je načelnik Filić.

Akciju obnove voćinskog parka pohvalila je i ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić te stručni suradnik za turizam TZ-a Vrata Papuka Mislav Šljivac.

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana