Mozaik
SA(N)JAM KNJIGE

Slavni strip-autor Milo Manara izlaže u Puli
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Tri su segmenta izložbe, prvi povezan s literaturom, drugi s filmom, a treći sa slikarstvom

Izložba svjetski poznatog talijanskog strip-autora Mila Manare svečano je otvorena u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, u sklopu 29. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri. Autorica izložbe je Paola Bristot, a autor postava izložbe Marco Pasian. Izložba pod nazivom "Između literature, stripa i filma" plod je suradnje Arheološkog muzeja Istre i festivala knjiga i autora Sa(n)jma knjige u Istri.

Milo Manara (1945., Lüsen) najširoj publici poznat je po svojim erotskim crtežima žena, a izložbom u Puli predstavlja se u raznim segmentima njegova stvaralaštva i u susretu s drugim umjetničkim vrstama. Tri segmenta izložbe, prvi povezan s literaturom, drugi s filmom, a treći sa slikarstvom, na najbolji način predstavljaju Manarin crtački stil, koji spada među najvažnije i najreprezentativnije u svijetu stripa.

U prvom su dijelu izložbe, u središnjem dijelu galerije, izložene originalne crno-bijele table prve Manarine verzije glasovitog Ecova romana "Ime ruže", popraćene reprodukcijama u boji. Jedno od temeljnih djela svjetske književnosti, prevedeno na više od 40 jezika i prodano u više od 50 milijuna primjeraka, u Manarinoj je interpretaciji ove godine objavljeno kao grafički roman kod milanskog izdavača Oblomov. Manara je i autor scenarija stripa.

Drugi dio odnosi se na Manarine veze sa svijetom filma, u prvom redu na suradnju s Federicom Fellinijem na stripovima "Viaggio a Tulum" i "Il viaggio di G. Mastorna detto Fernet". U ove dvije priče čija je tema upravo samo "putovanje" nalaze se mnoge književne poveznice, divljenje piscu Carlosu Castanedi, suradnja s piscem Dinom Buzzatijem, kontroverzne veze s piscem Andreom De Carlom, s kritičarom Vincenzom Mollicom, ali i s Edgarom Allanom Poeom.

U trećem dijelu izložbe predstavljena je Manarina biografija u crtežu glasovitog slikara Caravaggia, gdje su, osim burnog života umjetnika, rekonstruirana i njegova slavna djela. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2024. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana