Zdravlje
NOVA OTKRIĆA ULIJEVAJU NADU

Talog od kave kao lijek za Alzheimera i Parkinsona
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Glavni su čimbenik ugljične kvantne točke na bazi kofeinske kiseline (CACQD)

Talog od kave mogao bi se koristiti u novom liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, pokazuje najnovija znanstvena studija.Ugljične kvantne točke na bazi kofeinske kiseline (CACQD), koje se prave od otpada kave, pokazale su se obećavajuće u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. Jeftini lijekovi pomogli su u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest izazvana pesticidom zvanim parakvat, otkrili su američki istraživači. Nadaju se da bi se liječenje moglo koristiti za pomoć ljudima u ranim fazama demencije, kao i za sprječavanje daljnjeg napredovanja bolesti.

- CACQD ima potencijal da bude transformativan u liječenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne rješava bolesti, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš je cilj pronaći lijek rješavanjem atomske i molekularne osnove koje pokreću ova stanja - kaže glavni autor Jyotish Kumar, sa Sveučilišta Teksas u El Pasu.

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi s demencijom, a stručnjaci predviđaju da će broj premašiti milijun do kraja desetljeća.

Alzheimerova bolest najčešći je oblik bolesti, a smatra se da je izazvana nakupljanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid. Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest, iako su tri obećavajuća lijeka za usporavanje njezina napredovanja trenutno u ispitivanju.

Parkinsonova bolest pogađa oko 145.000 Britanaca, a stručnjaci predviđaju da bi se broj mogao povećati za gotovo petinu na 172.000 do 2030. godine. To je poremećaj mozga koji može izazvati nevoljno drhtanje, sporo kretanje i ukočene ili nefleksibilne mišiće. Ne postoji lijek, ali ako se rano otkrije, promjene u prehrani i vježbanju, fizioterapiji, lijekovima i operacijama mozga u nekim slučajevima mogu pomoći u usporavanju njegova napredovanja.

Nova studija, objavljena u Environmental Research, bavila se CACQD-ovima, za koje se stručnjaci nadaju da bi mogli biti osnova jeftinog liječenja za oba stanja.

- Dobivaju se od kofeinske kiseline, vrste antioksidansa koji se nalazi u kavi. Spoj je jedinstven jer može proći kroz krvno-moždanu barijeru i utjecati na organ - kaže profesor Mahesh Narayan sa Sveučilišta Teksas u El Pasu.

CACQD se pravi kuhanjem uzoraka mljevene kave na 200 stupnjeva tijekom četiri sata kako bi se promijenila struktura ugljika kofeinske kiseline. Otriveno je da je kandidat za lijek pomogao u uklanjanju slobodnih radikala, molekula u tijelu koje su povezane s nizom stanja, uključujući Parkinsonovu - i spriječio ih da izazivaju štetu u eksperimentima u epruvetama. Također je spriječio nakupljanje amiloidnih proteina koji izazivaju Alzheimerovu bolest bez većih nuspojava.

Nadaju se da će dalje testirati lijekove kako bi vidjeli koliko su efikasni u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, s dugoročnim ciljem proizvodnje tableta. T.K.
Možda ste propustili...

VISOK TLAK, PRETILOST, POVIŠEN KOLESTEROL

Crveno meso povećava rizik od raznih bolesti