Zdravlje
PRVI PUT SE OKUPILI U ZAGREBU

Oftalmolozi na kongresu o refraktivnoj kirurgiji
Objavljeno 27. studenog, 2023.
Više od 200 sudionika imalo je priliku poslušati predavanja vodećih europskih kirurga

Zagreb je bio domaćin prvog oftalmološkog kongresa posvećenog refraktivnoj kirurgiji. Događaj je organiziran uime Hrvatskog društva za refraktivnu kirurgiju CRSA i Poliklinike Bilić Vision, a predstavio je jedinstvenu priliku za susret i razmjenu znanja među stručnjacima u oftalmologiji srednje i jugoistočne Europe.Prava evolucija


Više od 200 sudionika kongresa imalo je priliku poslušati predavanja i pogledati prezentacije vodećih europskih kirurga o najnovijim dostignućima u refraktivnoj kirurgiji, kirurgiji katarakte i liječenju bolesti rožnice.

- Refraktivna kirurgija posljednjih je godina doživjela pravu evoluciju. Svjedoci smo velikog napretka u laserskoj tehnologiji, što nam omogućava potpuno nova rješenja za ispravljanje problema s vidom u bilo kojoj dobi. Spajanjem vrhunske tehnologije 21. stoljeća sa znanjem i vještinama naših stručnjaka poboljšavamo kvalitetu života pacijenata i omogućujemo im sretan život bez naočala i drugih optičkih pomagala - rekla je na otvorenju kongresa dr. sc. Nadežda Bilić.

- Kada se rodila ideja za organizaciju ovog kongresa, zapitali smo se: Što nam je cilj?, Što kongresom želimo postići? Odgovori su nam se sami nametnuli - svojim znanjem, iskustvom i dobrim odnosima s kolegama iz Europe i svijeta, dobrim odnosima s tvrtkama koje proizvode najsuvremeniju kiruršku i dijagnostičku tehnologiju želimo pridonijeti da pacijenti u Hrvatskoj i regiji budu što zadovoljniji i ponuditi im najbolju moguću skrb, kakvu imaju pacijenti u najrazvijenijim zemljama svijeta - dodao je dr. Luka Bilić, specijalist oftalmologije, refraktivne i kirurgiji katarakte, ujedno i predsjednik CRSA-a.

Više od 200 sudionika kongresa imalo je priliku poslušati predavanja vodećih stručnjaka tijekom četiri sesije, tematski podijeljene, tako da se slušalo o operaciji katarakte, refraktivnoj kirurgiji na očnoj leći, laserakoj kirurgiji na rožnici te najnovijim pristupima u transplantaciji rožnice. Sudionici su imali priliku sudjelovati i u Wet Lab radionici, tijekom koje su mogli simulirati operaciju katarakte pod nadzorom vodećih kirurga iz tog područja, dr. Dušana Pušnika, dr. Luke Bilića, prof. Ive Dekaris i prof. Maje Merlak. Wet Lab radionica organizirana je prema standardima najboljih Wet Lab radionica u Europi.

- Iskazani interes za radionice Wet Lab laboratorija i broj prijava za njih bili su iznimno veliki, pa, nažalost, ove godine nije bilo mjesta za sve zainteresirane. Nastojat ćemo sa svakim sljedećim kongresom osigurati mokre laboratorijske radionice za još veći broj sudionika - rekla je prof. Iva Dekaris.

Gosti iz svijeta


Osim sudionika iz Hrvatske kongres su obogatili i oftalmolozi iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Češke Republike, Poljske, Slovenije i Srbije te nesebično podijelili svoja znanja i iskustva.

- Kvaliteta predavača i prezentacije kojima sam moderirao, posebice prezentacije o kirurgiji katarakte i laserskoj kirurgiji rožnice, na najvišem je nivou. Veselilo me vidjeti kako najbolji stručnjaci jugoistočne Europe razmišljaju o temama oftalmologije, i moram priznati kako sam ostao oduševljen - rekao je gostujući predavač, dr. Sanjay Mantry iz Velike Britanije.

- Cijeli program kongresa je zadivljujući, obrađuje teme od laserske korekcije vida, najnovije intraokularne leće sve do drugih vrhunskih oftalmoloških procedura. Ovo je uistinu kongres kakav oftalmolozi zaslužuju, ne samo zbog razmjene znanja nego i zbog stjecanja novih kontakata - dodao je dr. Andrea Russo iz Italije.

- Želimo da zagrebački susret postane tradicija, ali i mjesto novih ideja, novih mogućnosti, novih prilika, a prije svega mjesto susreta otvorenih, talentiranih i kreativnih ljudi poput vas - za kraj kongresa dodala je dr. Nadežda Bilić.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...