Novosti
INICIJATIVA #NEZABORAVIME TRAŽI VIŠE BRCA TESTIRANJA

Genetička testiranja koja spašavaju živote kod nas još nisu potpuno zaživjela
Objavljeno 25. studenog, 2023.

Inicijativa "#NeZaboraviMe" uputila je zahtjeve za povećanje broja BRCA testiranja u Hrvatskoj. "Pune tri godine od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. genetička testiranja koja čine osnovu prevencije i liječenja raka dojke ili jajnika i na koja pacijentice imaju pravo unutar hrvatskog javnozdravstvenog sustava nisu zaživjela u mjeri u kojoj bi trebala", priopćila je inicijativa.Ističu da se testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika ili definirati preciznija terapija, u Hrvatskoj ne provode u dovoljnoj mjeri ni u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica. S ciljem što hitnijeg rješavanja tog problema, inicijativa je organizirala sastanke s akterima javnozdravstvenog sustava iz kojih je proizišlo pet zahtjeva, usmjerenih na povećanje dostupnosti BRCA testiranja u Hrvatskoj. Inicijativa, uz ostalo, traži raspisivanje natječaja za uspostavljenu specijalizaciju iz medicinske genetike, potreban broj specijalista u budućnosti, zapošljavanje i osposobljavanje stručnjaka za laboratorijski rad te uspostavu edukacije za rad u genetičkim savjetovalištima do završetka specijalizacije i uspostavljanje centra ili centara izvrsnosti.

U Hrvatskoj će od raka dojke oboljeti svaka deseta žena, a od raka jajnika godišnje obolijeva gotovo 400 žena. Pritom više od 50 posto oboljelih od raka jajnika zbog prikrivenih simptoma, nažalost, prekasno otkriva tu bolest. Upravo genetička testiranja mogu smanjiti te brojke. Udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka ujedinile su se zbog toga u inicijativi "#NeZaboraviMe". Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, ističe kako je cilj omogućiti da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira.

“BRCA testiranja mogu pomoći zdravim ženama da utvrde visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika, a za pacijentice s već postavljenom dijagnozom testiranje osigurava precizniju terapiju za liječenje tih bolesti", istaknula je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju na zagrebačkoj Klinici za tumore. Dr. Ramljak smatra da bi u 2023. godini BRCA testiranje u hrvatskom javnozdravstvenom sustavu trebalo biti standard kojim pratimo i ostale članice EU-a. "Uzmimo za primjer susjednu Sloveniju. Ondje se sve pacijentice s postavljenom dijagnozom raka dojke ili raka jajnika bez iznimke šalju na BRCA testiranje, a rezultati su gotovi unutar najviše mjesec dana", navodi dr. Ramljak.

Veselinka Kastratović, predsjednica udruge Ja Ka iz Osijeka, također ističe kako je BRCA testiranje iznimno važno za žene koje su već oboljele, kao i za članove njihovih obitelji, jer testiranjem mogu utvrditi rizik od obolijevanja. "Puno ovisi o tome i u kojoj dobi žena oboli od raka jajnika. Žene, nažalost, odlaze liječniku kada je bolest već u trećem ili četvrtom stadiju, a tada je smrtnost 80 posto i više. Zato ističemo važnost redovitih ginekoloških i mamografskih pregleda", kaže Veselinka Kastratović. Smatra izuzetno važnim razbijanje tabua o tim temama, pogotovo kada je riječ o oboljelima u zrelijoj dobi. Naglašava, međutim, kako je problem veći u manjim mjestima, udaljenijima od urbanih središta, iz kojih žene 20 i više godina nisu išle liječniku. "Ovom kampanjom želimo naglasiti i koliko je važno odvojiti taj jedan dan u godini za mamografiju i kompletan ginekološki pregled", kaže čelnica osječke udruge Ja Ka. Skreće pozornost na to da je Odjel patologije KBC-a Osijek također spreman obavljati testiranje i tako rasteretiti ostale bolničke centre. "Međutim, problem je što imamo mali broj genetičara koji mogu očitavati rezultate testiranja, te dugo čekanje na nalaze tih testiranja. Također, morate imati multidisciplinarni tim koji će razgovarati s pacijentom i utvrditi rizike i mogućnosti", navodi Kastratović. Naime, genetičko savjetovanje prvi je korak koji prethodi testiranju i to je zapravo svojevrsna mala trijaža za zdravstveni sustav, jer osobe prolaze kroz kriterije jesu li za testiranje.

Prof. dr. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ističe kako su BRCA 1 i BRCA 2 geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako na njima postoji mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka. "Testiranje je apsolutno važno, ali nikada prije genetskog savjetovanja, pri čemu su važni stručnjaci poput liječnika obiteljske medicine, onkologa, kirurga i psihologa", ističe.

Dijana Pavlović
BRCA testiranja mogu pomoći zdravim ženama da utvrde visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika

Možda ste propustili...

U SMJEŠTAJNO-OBUČNOM CENTRU GRANIČNE POLICIJE SPAČVA

Frontex nastavlja profilne obuke

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana