Novosti
USTAVNI SUD UKINUO ODREDBU ZAKONA O GOSPODARENJU OTPADOM

Troškove otpada mora snositi svatko za sebe
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Ustavni sud ukinuo je članak Zakona o gospodarenju otpadom koji je propisivao da komunalno poduzeće u slučajevima kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad, može naplatiti kaznu svim suvlasnicima koji koriste zajednički spremnik.

Ustavni sud u odluci navodi da je svatko u Hrvatskoj dužan razmjerno snositi troškove otpada za koji je osobno odgovoran, ali ujedno nije dužan na sebe preuzimati troškove koji nastaju proizvodnjom otpada za koji je odgovoran netko drugi. “Ovaj odnos osobne odgovornosti za nastanak otpada, s jedne strane, i razmjernosti troškova nastanka tog otpada, s druge strane, usklađen je sa zahtjevom zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša... u skladu s kojim povećana razina zaštite okoliša i poboljšanje njegove kvalitete trebaju biti dio politike EU-a te osigurani u skladu s načelom održivog razvoja”, istaknuto je u odluci Ustavnog suda.

Zakonodavna i izvršna vlast, dodaju, imaju obvezu osigurati pravni okvir koji će osigurati da gospodarenje otpadom počiva na ovom odnosu osobne odgovornosti i razmjernosti. Zaključili su i da je sporno zakonsko rješenje i odredba po kojoj kada više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kada se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik u skladu s udjelima u korištenju spremnika. Navode da je utvrđivanje pojedinog korisnika odgovornog za povrede iz Ugovora o korištenju javne usluge posebno zahtjevno u višestambenim zgradama u kojima može biti znatan broj pojedinačnih korisnika javne usluge, kao i u slučajevima kada pojedine višestambene zgrade nemaju adekvatan prostor za smještaj spremnika, već se spremnici nalaze na javnoj površini, pa su tako dostupni svima. Ustavni suci smatraju da odstupanje od načela osobne odgovornosti dovodi do destimulacije onih korisnika usluge koji pravilno i uredno odvajaju svoj otpad. “Štoviše, dio onih korisnika usluge koji ispravno i uredno odvajaju svoj otpad s vremenom će i sami prestati poštovati komunalna pravila kako bi smanjili svoj udio ukupnog troška. Ovakva ‘utrka prema dnu’ prijeti urušavanjem čitavog sustava razmjerne raspodjele troškova na temelju načela ‘onečišćivač plaća’”, zaključio je Ustavni sud.

Ministarstvo gospodarstva analizira posljedice koje će nastati ovom odlukom. “Ponašanje pojedinaca za koje je propisana ugovorna kazna nije prihvatljivo i posredno nanosi štetu svim građanima. Stoga će komunalni redari, zajedno s davateljima javne usluge, morati ojačati mehanizme kojima se utvrđuje počinitelj”, rekli su Hini u Ministarstvu. H
Možda ste propustili...

Državni tajnik Ministarstva financija Zoričić:

Izbrisano oko 300 revizora

BEZ “ŠETANJA” I BIROKRATSKIH PROBLEMA

Počeli prvi online upisi u prvi razred osnovne škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIVREMENI HELIDROM JE SPREMAN

Helikopter hitne medicinske pomoći uzlijetat će iz Osijeka

2

TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika

3

FENTANIL ZABRINJAVA EUROPU

Sve veći strah od širenja
i posljedica zombi-droge