Regija
CRVENI KRIŽ SLATINA

56 učenika naučilo je plivati
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Više od 80 posto učenika može samostalno preplivati bilo kojim načinom 20 do 25 metara
SLATINA - U okviru projekta Hrvatskoga Crvenog križa "Sigurnost na vodi", Crveni križ Slatina organizirao je obuku 35 djevojčica i 27 dječaka učenika neplivača osnovnih škola sa slatinskog područja. Obuka je trajala od 10. listopada do 17. studenoga 2023., održana je na bazenu GD CK Osijek u Orahovici, a polaznici su bili učenici trećih i četvrtih razreda, njih 17 iz slatinske OŠ Josipa Kozarca, 16 iz OŠ Mikleuš, 15 iz OŠ Voćin PŠ Ćeralije i po 7 iz OŠ Eugena Kumičića Slatina i OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica.

Šestero učenika je odustalo, a 56 je prošlo finalno testiranje. Poduku su vršila dvojica vrsnih profesora kineziologije Hrvoje Žunec I Hrvoje Kraljik, koji imaju dugogodišnje iskustvo s više od 20.000 djece koja su prošla njihovu poduku. Nastava je održavana na bazenu koji je svojom dubinom i kapacitetom određivao i način te posebnu organizaciju poduke neplivača.

Prema riječima ravnatelja GDCK Slatina Vladimira Jelenčića, glavna specifičnost ovog programa je provedba njegova najvećeg dijela učenjem kroz igru, a organizacija rada na bazenu bila je uvjetovana brojem neplivača u svakoj grupi. Velika pozornost posvećena je sigurnosti djece pa su kineziolozi s njima radili u grupama do najviše 15 učenika po učitelju.


– Više od 80 posto djece dobilo je ocjenu 10 i 11, a valja napomenuti da ocjenu 10 dobije učenik koji nakon samostalnog ulaska u vodu prepliva bilo kojim načinom, uz disanje 20-25 metara, a ocjenu 11 učenik koji nakon skoka na noge u dubokom bazenu prepliva bilo kojim načinom minimalno 25 metara. Djeca su na bazen u Orahovici prevožena s dva kombija u vlasništvu GD CK Slatina i DCK Virovitičko-podravske županije, koji su tako prešli oko 2.300 kilometara. Učenici su svaki puta dobili osvježenje i sendviče i vrlo su zadovoljni što su imali priliku naučiti plivati i osloboditi se straha od vode. Svim sudionicima poduke plivanja bit će uručene diplome za završen stupanj poduke (od 1 do 4) i znanja plivanja s ocjenom (od 1 do 11). – ispričao je ravnatelj Jelenčić.

U okviru ovog projekta do kraja godine predstoje prezentacije o opasnostima i kodovima ponašanja na vodi, koje će učenicima od 3. do 8. razreda svih osnovnih škola slatinskoga područja prenijeti četvero srednjoškolaca koji su prošli edukaciju kod Adama Šoltića iz GD CK Osijek, voditelja Službe spašavanja života na vodi za cijelu Slavoniju.

Vladimir Jelenčić izrazio je zahvalnost Hrvatskom Crvenom križu koji je pokrenuo i financira ovaj projekt, GD CK Osijek na susretljivosti u ustupanju bazena i osoblju Crvenog križa Osijek iz Orahovice koji su brinuli za čistoću i zagrijanost bazena i pripadajućeg prostora.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

VRIJEDNOST INVESTICIJE JE OKO MILIJUN EURA

U Bošnjacima nagodinu i Multifunkcionalni centar

SPECIJALNA IZLOŽBA PASA FCI GRUPE 3 I FCI GRUPE 9 BIT ĆE 25. SVIBNJA

Kinološko društvo utrostručilo članstvo

POČELO POSTAVLJANJE UMJETNOG TRAVNJAKA NA NOVOM STADIONU

Prvu će loptu ispucati na proljeće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera