Regija
U ŽUPANJI I OPĆINAMA

Božićnice od 40 do 55 eura, ovise o iznosu mirovine
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Sredstva za isplatu božićnica umirovljenicima nisu osigurale općine Babina Greda i Bošnjaci
ŽUPANJA - I ove će godine brojni gradovi i općine umirovljenicima dijeliti božićnice i time im nastojati bar malo financijski pomoći i olakšati troškove u povodu nadolazećnih blagdana. To prije svega ovisi o dobroj volji pojedinih lokalnih samouprava, odnosno situaciji u njihovim proračunima. Velika većina ih se odlučuje na isplatu u gotovini, a u pojedinim općinama dijele poklon-pakete ili poklon-bonove u određenoj vrijednosti. Od mjesta do mjesta razlikuju se uvjeti za ostvarivanje prava na ovu pomoć, utvrđeni cenzusi, kao i iznosi, no umirovljenicima svaka pomoć dobro dođe.

Grad Županja isplatit će im božićnice u iznosu od 50 eura (376 kuna). Pravo ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području Županje koji su korisnici mirovine prema propisima Republike Hrvatske i/ili prema propisima druge države, s mjesečnim iznosom mirovine do 500 eura. Svima njima će se tijekom prosinca na tekuće račune uplatiti po 50 eura, a onima koji ih nemaju Fina će taj iznos isplatiti u gotovini. U Gradu su ove godine odlučili povećati iznos božićnice i isplatom obuhvatiti veći broj umirovljenika. Prošle su godine, podsjećamo, one iznosile 300 kuna, a isplaćene su svima onima s mjesečnim mirovinama od 3000 kuna i nižima, a sada je taj cenzus podignut na 3.767,25 kuna.

Što se tiče općina u županjskoj Posavini, božićnice neće dobiti u Babinoj Gredi i Bošnjacima, dok je pet općina na tome području u svojim proračunima osiguralo sredstva. Što se tiče Općine Drenovci, informaciju o (ne)isplati nismo mogli dobiti jer načelnik Josip Nasurović ne odgovara na pozive, a na mrežnim stranicama Općine dosad nije objavljen javni poziv umirovljenicima.

Općina Vrbanja božićnice će isplatiti korisnicima zajamčene minimalne naknade i umirovljenicima čija ukupna mirovinska primanja (tuzemna i/ili inozemna sa svim dodacima) ne prelaze iznos od 400 eura, a imaju prebivalište na području ove općine. Na iznos od po 55 eura mogu računati korisnici zajamčene minimalne naknade i umirovljenici s mirovinom do 200 eura, a pravo na 40 eura ostvaruju umirovljenici s mirovinom od 200,01 do 400 eura.

I Općina Cerna uputila je javni poziv za dodjelu božićnice u iznosu od 50 eura umirovljenicima s mirovinama do 400 eura (3.013,80 kuna) i osobama starijim od 65 godina koje nemaju mirovinu s prebivalištem na području Općine Cerna.

Marija Lešić Omerović
U GUNJI PRVI PUT ISPLATA U NOVCU
I Općina Gunja obradovat će svoje umirovljenike za predstojeće blagdane. Ove će im godine, kaže načelnik Anto Gutić, božićnice najvjerojatnije prvi put biti isplaćene u gotovini, u iznosu od 50-ak eura, o čemu će ovih dana biti donesena odluka. Dosadašnjih su godina u Gunji dijelili pakete, a lani poklon-bonove u vrijednosti po 250 kuna u trgovinama “Patričar”. Iz godine u godinu podiže se i cenzus za ostvarivanje prava na ovu vrstu pomoći. Prije dvije godine cenzus je bila mirovina do 2000 kuna, lani 2500 kuna, a ove će godine najvjerojatnije biti 400 eura kako bi se obuhvatio što veći broj umirovljenika.

Poziv za podnošenje zahtjeva za isplatu božićnice ovih će dana objaviti i u općinama Štitar i Gradište.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama
kreirati cijele priče