Osijek
25 GODINA MEDICINSKOG FAKULTETA - USTANOVE KOJA PRATI SVE NOVE NASTAVNE SADRŽAJE

Od početnih 50 studenata, danas ih na Medicinskom fakultetu Osijek studira više od 1000
Objavljeno 25. studenog, 2023.

U dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u petak je svečano obilježeno 25 godina od osnutka Medicinskog fakulteta Osijek i 45 godina studiranja medicine u Osijeku. Svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske odazvalo se više stotina uzvanika, među njima i predstavnici svih važnijih institucija s lokalne i državne razine, što dovoljno govori o važnosti koju Medicinski fakultet ima, ne samo za Osijek i Slavoniju nego i za cijelu Hrvatsku.Kao najmlađi medicinski fakultet u Hrvatskoj Medicinski fakultet Osijek danas prati svjetske trendove u usvajanju novih nastavnih sadržaja, najsuvremenijih tehnologija i oblika provođenja nastave kako bi studenti koji ga završe bili na najvišoj mogućoj razini osposobljenosti za suvremene potrebe tržišta te stručne i etičke zahtjeve struke.

Nastavna baza


- Riječ je o 45 godina studiranja medicine u gradu Osijeku, jer smo se time počeli baviti 1979. godine, da bismo nakon 20 godina stasali u nastavnom kadru i našim ekipiranjima te 1998. osnovali samostali fakultet, na kojemu je do danas diplomu liječnika steklo oko 1500 liječnika. To je pridonijelo ukupnoj razini medicinske izobrazbe ovog dijela Hrvatske, pa sada Osječani i ljudi iz pet županija istoka Hrvatske mogu studirati medicinu u Osijeku, ne moraju više odlaziti u Zagreb - rekao je novinarima uoči svečanosti dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, istaknuvši potom kako je Medicinski fakultet Osijek kao rasadnik medicinskih kadrova zaslužan za status najveće bolnice na istoku Hrvatske.


- Da određeni odjeli nekadašnje opće bolnice nisu postali klinike, ne bismo mogli postati klinička bolnica. To smo postigli uz podršku zagrebačkog Medicinskog fakulteta, a otkako smo samostalni KBC, koji je naša najveća nastavna baza, mi smo zapravo napravili ono što smo željeli: da imamo naš medicinski fakultet i jedan veliki KBC, gdje naši studenti mogu bez problema steći svu medicinsku izobrazbu - rekao je dekan Mihaljević, osvrnuvši se i na kadrovsku situaciju u osječkom KBC-u.

- Nakon ulaska u Europsku uniju, bilo je očekivano da će određeni broj naših liječnika otići u druge zemlje gdje su bolji uvjeti i plaće, međutim, u posljednje vrijeme taj se trend itekako smanjio, a i pojedinci se vraćaju, jer takve će uvjete uskoro imati i ovdje - istaknuo je.

Ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić istaknuo je kako su Medicinski Fakultet Osijek i KBC Osijek dva međusobno povezana subjekta koji jedan bez drugog ne bi mogli funkcionirati.

KBC zbog fakulteta


- Bez Medicinskog fakulteta KBC Osijek ne bi bio KBC, nego opća bolnica. Mi smo dvije ustanove koje su isprepletene te svakodnevno međusobno surađujemo. Naši djelatnici kliničari u nepunom su radnom odnosu i predavači Medicinskog fakulteta - rekao je Zubčić, koji je također istaknuo kako je kadrovsko stanje u osječkom KBC-u trenutno na zadovoljavajućoj razini.

- Imali smo nekoliko povrataka, a što se tiče znanstvenog kadra, u posljednje četiri godine naš je zacrtani proces s Medicinskim fakultetom da većinu tereta nastave nose djelatnici KBC-a iz Osijeka, a ne vanjski suradnici - rekao je.

Kako nam je otrkila prof. dr. sc. Ines Drenjančević, prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta, od početnih 50 studenata, koliko ih se upisalo na studij medicine prije 25 godina, danas ih na Medicinskom fakultetu Osijek studira više od 1000.

- To uključuje vrlo širok dijapazon studijskih programa. Trenutno upisujemo studente na programe prijediplomske i diplomske Medicinsko laboratorijske dijagnostike, integrirane prijediplomske i diplomske Medicine, integrirane prijediplomske i diplomske Medicine na njemačkom jeziku, a od ove godine i na najnoviji program integriranog studija Farmacije, koji izvodimo u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek. Tu je i doktorski studij Biomedicina i zdravstvo, koji je, s velikim ponosom mogu reći, od samog osnutka do danas završilo više od 300 novih doktora znanosti - rekla je.
Ivan Alilović
MEDICINA NA NJEMAČKOM JEZIKU

Izrazito smo ponosni na sve što Medicinski fakultet radi svih ovih godina. Svojim novim studijskim programima daje dodanu vrijednost životu u gradu Osijeku, posebno s programom Medicina na njemačkom jeziku, što je u naš grad privuklo brojne studente iz inozemstva, jer mnogi od njih ovdje ostaju živjeti. S Medicinskim fakultetom imamo prijateljske i partnerske odnose u području zdravstva te stipendiramo mlade znanstvenike i studente”, rekla je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković. 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana