Osijek
OD OSIJEKA DO SANTIAGO DE COMPOSTELE

Promocija knjige o Caminu iz pera hodočasničkog para
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Impresivno ukoričenje 111 dana hoda i 3333 km Biljane Brdar i Ivice Miložića

Na predstavljanju knjige "Camino - od Osijeka do Santiago de Compostele", koju autorski potpisuju Biljana Brdar i Ivica Miložić Miža, održane u četvrtak na Filozofskom fakultetu, tražio se stolac više. A kako i ne bi kada je riječ o fantastičnom pothvatu dvoje autora knjige, koji najkraće možemo opisati kao 111 dana hoda, dugog 3333 kilometra, kroz pet država (Hrvatska, Slovenija, Italija, Francuska, Španjolska), od Osijeka do Santiago de Compostele, a potom i do kraja svijeta (Finisterre - Muxia).- Ova je knjiga posebna zbog više razloga. Sadrži više od 400 stranica, mnogo lijepih fotografija, autori su je napravili u vlastitoj nakladi, a cijeli ovaj projekt, od pripreme do tiskanja knjige, potpisuju Osječani - rekao je moderator Viktor Vanek. Autori knjige dugi niz godina su članovi Planinarskog društva Zanatlija iz Osijeka i nositelji najvišeg priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Dosada su osvojili sve najviše vrhove u Hrvatskoj, a hodočasnički put Camino ili Put svetog Jakova, prehodali su čak tri puta: Camino Frances (2018.), Camino Primitivo (2019.) i Camino del Norte (2022.). Upravo o ovom posljednjem Camino hodočašću govori ova knjiga koju su autori podnaslovili "Više od 3300 kilometara čiste ljubavi".

- Ključna rečenica u ovoj knjizi jest ‘Gdje zakaže čovjek, neće zakazati Bog.‘ I doista je tako bilo. Nailazili smo na velike prepreke, imali svakojake probleme, no uvijek smo, uz pomoć Božje providnosti i izuzetnih ljudi koje smo sretali, a zvali smo ih naši anđeli, pronašli pravi put - kaže Biljana Brdar.

Zanimljivo je da je knjiga pisana iz dva kuta. Svaki od autora opisuje pojedinu etapu puta iz svog kuta. I dok Ivica donosi više tehničke podatke i kronološki opisuje put, Biljana je lirska duša, ona opisuje ljude koje su sreli i anegdote koje su im se dogodile na hodočašću.

- Doživjeli smo divne trenutke, ali i razočaranja. Primjerice, jedan svećenik nam je rekao da nema mjesta za nas, no zato smo doživjeli providnost na djelu, u susretu s potpuno nepoznatim ljudima, koji su nam nudili besplatan smještaj i hranu. Naime, uvijek se našla neka dobra duša koja nam je pomogla - objašnjava Ivica.

Na putu nisu izbjegli ni plikove po nogama, ni pomoć liječnika, ni obilnu kišu, a bilo je dana kada su jedva pronalazili hranu. No to ih nije obeshrabrilo da idu dalje. Bella Italia dočekala ih je raširenih ruku, iako je bilo i škakljivih situacija. No tu je bio jedan poseban čovjek, Antonio, ali i Hrvati koji žive u Italiji, i uz sve njih ovaj dio puta prošao je dobro.

U dijelu knjige Vive la France autori opisuju ljubazne Francuze i francuske Camino prijatelje. "Prolazeći rutu Camino del Norte u Španjolskoj, vidjeli smo prekrasne pejsaže, ali i upoznali brojnu Camino obitelj. Prošli smo kroz Sveta vrata, fotografirali se s hrvatskim stijegom ispred katedrale, bili specijalni gosti kod isusovaca i na kraju došli do kraja svijeta - Finisterre", ispričali su autori.

Na kraju predstavljanja, koje je trajalo puta dva sata, jer je nakon predavanja uslijedio niz pitanja iz publike, autori su poručili: "Tko želi spoznati sebe, treba proći Camino" te otkrili da pripremaju novi projekt. Ali o tome u nekoj drugoj priči.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

3

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu