Mozaik
SVJETSKI SU PRVACI

Najbolji smetlari svijeta dolaze iz Velike Britanije
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Svjetsko prvenstvo u skupljanju smeća održano je u Tokiju, a sudjelovalo je dvadesetak država

Velika Britanija osvojila je prvo mjesto ispred dvadesetak drugih timova iz čitavog svijeta koji su se okupili u Tokiju kako bi skupljali smeće na inauguralnom SpoGomi Svjetskom prvenstvu, inicijativi čiji je cilj podizanje svijesti o ekološkim problemima. Tročlani timovi iz udaljenih zemalja kao što su Australija i Brazil, pretraživali su ulice četvrti Shibuye i Omotesanda 90 minuta tijekom dvije sesije tražeći otpad, a zatim razvrstavajući ono što su pronašli u odgovarajuće kategorije.



Britanski tim nazvan "The North Will Rise Again" osvojio je 9046,1 bod za skupljanje 57,27 kilograma smeća, pobijedivši ispred japanskih domaćina koji su zauzeli drugo mjesto. "Mnogi drugi timovi možda su bili više ekološki, manje sportski, a mi smo vjerojatno suprotni. Ali saznali smo toliko toga o tome koliko trebamo učiniti kako bismo očistili naše oceane i smanjili otpad", rekla je kapetanica britanskog tima Sarah Parry. "Bilo je to doista dobro iskustvo".


Japanski poznati visoki standardi higijene i čistoće učinili su pronalaženje smeća izazovnim za neke od natjecatelja. "Ponekad je bilo jako teško jer zapravo nije bilo toliko smeća", rekla je članica Team USA Beatrice Hernandez. "Ali tada smo morali pogledati malo dublje u grmlje ili se jednostavno usredotočiti na opuške na podu."


Naziv SpoGomi dolazi od spajanja riječi "sport" i japanske riječi za smeće, "gomi". Izmišljen 2008. kako bi potaknuo ljude da skupljaju smeće na javnim mjestima, popularnost mu je porasla do te mjere da je ove godine u Japanu održano oko 230 natjecanja. Organizator, Zaklada Nippon objavila je da je prvo Svjetsko prvenstvo održano kako bi se podignula svijest o problemima zaštite okoliša, posebice o onečišćenju oceana plastikom. Drugo Svjetsko prvenstvo planirano je za 2025. godinu. H
Možda ste propustili...

JEDNA OD NAGRADA HRVATSKOG DRUŠTVA FILMSKIH KRITIČARA STIGLA U SLAVONIJU

Oktavijan Osječaninu Davidu Gaši

Najčitanije iz rubrike