Kultura
DJELO JOSIPA KOZARCA

Šumarski opus prvi je put predstavljen kao jedinstven korpus
Objavljeno 25. studenog, 2023.
Nakon studija vratio se u Slavoniju i radio u Vinkovcima i Lipovljanima kao državni službenik

Knjiga "Šumarski radovi" Josipa Kozarca, objavljena u izdanju Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, na 627 stranica donosi kritičko izdanje sabranih 88 tekstova iz područja šumarstva koje je Josip Kozarac objavio od 1883. do 1906. na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku u stručnoj periodici kao što su Šumarski list, Lugarski viestnik, Dom i sviet, Öesterreichische Forst und Jagd-Zeitung, Centralblatt für das Gesamte Forstwesen i Erdészeti Lapok.Prvi se put javnosti predstavlja Kozarčev šumarski opus kao jedinstven korpus koji treba valorizirati sa stručnih i znanstvenih pozicija te mu odrediti mjesto u povijesti šumarstva s posebnim uvidima u onodobno gospodarenje šumama kao i u strategije koje je implementirao u njezi i gospodarenju šumskim sastojinama te procijeniti njihovu onovremenu naprednost i održivost. Šumarske radove Josipa Kozarca uredili su i priredili akademik Igor Anić i dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, recenzirali dr. sc. Stjepan Mikac, izv. prof., dr. sc. Ivan Balenović, viši znanstveni suradnik i dr. sc. Borko Baraban, izv. prof.

Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Grada Vinkovaca, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a opremljena je predgovorom, životopisom Josipa Kozarca, bibliografijom šumarskih radova te njihovom jezičnom, diskursnom i retoričko-stilskom analizom i tekstnom napomenom.

- Izvrstan je poticaj za otkrivanje stručnoga, šumarskoga rada Josipa Kozarca i utvrđivanje njegova doprinosa šumarskoj struci te je napose namijenjena šumarima, ekolozima, botaničarama, biolozima, povjesničarima i filolozima jer u priređivanju tekstova za tisak nije mijenjan autorski jezik te je podatan za jezične analize. Uz tekstove na njemačkom i mađarskom jeziku, paralelno se donose i njihovi prijevodi na suvremeni hrvatski standardni jezik. Njegove tekstove bih podijelila na one koji su pisani strogo stručnim, specijaliziranim diskursom i one u kojima dolazi do izražaja njegova književna narav, odnosno one i koje je on literarizirao. Naravno, meni su ovi literarizirani puno zanimljiviji, dinamičniji i čitljivi - rekla je na predstavljanju Kozarčeva stručnog djela u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici suurednica i supriređivačica, dr. sc. Anica Bilić.

Široj je javnosti, možda, manje poznato kako je Josip Kozarac, veliki slavonski i hrvatski književnik, bio diplomirani inženjer šumarstva i aktivno je radio u šumarstvu.

- Šumarstvo je diplomirao na fakultetu u Beču jer se u to doba na sveučilištu u Zagrebu nije moglo studirati šumarstvo. Nakon studija vratio se u Slavoniju i radio u Vinkovcima i Lipovljanima, bio je državni službenik, u slobodno vrijeme pisao svoja književna, ali i stručna djela koja su objedinjena u ovoj knjizi Šumarski radovi Josipa Kozarca. S jedne strane odišu stručnošću, jer on je doista bio veliki šumarski stručnjak, a s druge strane i ljubavlju prema šumi, Slavoniji i poslu kojim se bavio. Kada spojite ljubav i znanje, iz toga proizlaze i prekrasne slavonske šume, kojima naša generacija svjedoči - rekao je akademik Igor Anić, a župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, i sam inženjer šumarstva, drži kako je u knjizi Kozarac predstavio sve što je činio i promišljao u svom radnom vijeku, a odnosi se na veliku ljubav prema slavonskoj, spačvanskoj šumi koja je itekako vidljiva u cijelom njegovom opusu i dodao kako mu je izrazito drago što je knjiga ugledala svjetlo dana, a ujedno svi imamo priliku vinkovačkog velikana vidjeti iz druge perspektive.

Miroslav Flego
Uz tekstove na njemačkom i mađarskom jeziku, paralelno se donose i prijevodi na suvremeni hrvatski

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u