Magazin
ZORAN ZORIČIĆ, HRVATSKO DRUŠTVO ZA OVISNOST

Apeliramo na HZZO da nova terapija postane besplatna
Objavljeno 25. studenog, 2023.

Ponuda, a i dostupnost svakojakih ilegalnih droga veća je nego ikada prije. Samim time raste broj ovisnika i potencijalnih ovisnika jer se ‘rekreativno’ korištenje droga nerijetko pretvori u vrtlog iz kojeg je teško izići jednom kad vas uvuče. No problem nisu samo ilegalne nego i legalne droge, a trenutno se ističu one protiv anksioznosti. U Intervjuu Media servisa o ovoj temi govorio je dr. Zoran Zoričić iz Hrvatskog društva za ovisnosti.Trendovi pokazuju smanjenje potražnje za opijatima, a istovremeno povećanje potražnje za svim drugim psihoaktivnim supstancama, kaže Zoričić, te dodaje:

- Konkretno, amfetamini, kokain te takozvane dizalice, sintetski kanabinoidi koji dolaze na tržište i sve je teže s tim se boriti. Te brojke su praktički danas nekoliko puta jače u odnosu prema onima od prije desetak godina i govore o trendovima ne samo hrvatskog društva već i europskoga.

Zoričić smatra i kako samo društvo treba zauzeti čvršći stav ne samo u pitanju ilegalnih supstanci nego i onih legalnih, a čijim reklamama smo svakodnevno izloženi:

- Sve dok u prime terminima imamo reklame za hrvatske pivovare pa do industrije igara na sreću i svega ostaloga, jako je teško boriti se protiv toga na ovom području. Ponekad imam dojam da smo svi mi koji smo u zdravstvu kao Don Quijotei koji saniraju posljedice na mikrouzorku, a preplavio nas je makrouzorak kroz ponudu na tržištu.

Među legalnim drogama istaknuli su se i lijekovi za smirenje, odnosno anksiolitici. Svaki deseti Hrvat ih svakodnevno pije unatoč tome što brzo mogu izazvati ovisnost. Zoričić kaže kako ti lijekovi imaju znatan potencijal, međutim...:

- Koliko brzo djeluju, toliko se brzo i na njih razvija ovisnost. Zašto ih toliko puno postaje ovisno? Daju se za sve i svašta. Daju se od psihijatara, liječnika obiteljske medicine, fizijatara. Daju se šakom i kapom, nekritički, previše i onda ljudi stvaraju kućne zalihe...

Ovisnost je teško liječiti, ali kada osoba jednom shvati da ima problem, nužno je pomoći joj svim raspoloživim sredstvima. Jedno takvo sredstvo je dugodjelujuća terapija koja se primjenjuje potkožno i traje po mjesec dana. Uspješno je koriste Slovenci i još desetak drugih EU država. Nažalost, terapija se zbog svoje cijene, ističe Zoričić, ne nalazi na A listi lijekova HZZO-a, odnosno ovisnici je sami moraju plaćati:

- Tu apeliramo da na to treba gledati dugoročno. Znate kako se kaže, nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari. Treba gledati benefite koje dobivamo: socijalne, psihološke, radnu funkcionalnost ovisnika, smanjenu stopu zlouporabe, uličnog kriminala, prostitucije, bolesti hepatitisa B i C, AIDS-a... Znači, širok je dijapazon koristi. Ako ga gledamo i novčano kroz cost benefit, riječ je o golemoj uštedi za početno nešto veće ulaganje. Zbog svega navedenog apeliramo na HZZO da ta terapija postane besplatna. (Bruno Perić/MS)
Možda ste propustili...

DR. SC. KREŠIMIR PETKOVIĆ REDOVITI PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Duboka država je batina s dva kraja u političkim borbama za hegemoniju koje premrežuju državu i društvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. KREŠIMIR PETKOVIĆ REDOVITI PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Duboka država je batina s dva kraja u političkim borbama za hegemoniju koje premrežuju državu i društvo

2

RAZGOVOR: BOŠKO PEŠIĆ

Višestruka subverzija demokratske vladavine prava

3

TEMA TJEDNA: DUBOKA DRŽAVA

Mate Mijić: Postoji
politički utjecaj koji nije
ostvaren na izborima