Osijek
SRIJEMSKA BISKUPIJA

Svalina: Pomoć Hrvatima u tuđini mora se nastaviti
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Dio stanovnika u Srijemu, dijelom i Hrvata, teško se izjašnjava o svojoj vjerskoj osnovi

Kako bi gradonačelnike i načelnike općina Osječko-baranjske županije konkretnije upoznao sa stanjem u kojemu se nalaze katolički vjernici u Srijemu, jučer je mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor Srijemske županije, održao predavanje "Srijemska biskupija - trenutno stanje i perspektive".Inicijativa za ovakvim skupom došla je još prije od, sada bivšeg, župana Ivana Anušića i saborskih zastupnika iz ove izborne jedinice. U Srijemu je 40 tisuća Hrvata koji žive na tom prostoru.

- Naše prilike života ondje su vrlo specifične u mnogim formama i oblicima, pa sam htio ovom prilikom o tome upoznati čelnike jedinica lokalne samouprave. Nastavno i vidjeti koji su to oblici podrške koja može biti pružena Srijemskoj biskupiji i Hrvatima koji žive na tom prostoru - rekao je Svalina.

Svalina želi iskoristiti mogućnost hrvatskog članstva u Europskoj uniji te kroz fondovske projekte kroz partnerstvo s općinama ili čimbenicima na prostoru Hrvatske realizirati projekte obnove crkvi koje su u dosta teškom materijalnom stanju. "Na taj bi način i hrvatski čovjek osjetio da ga matična zemlja nije zaboravila", rekao je biskup. Upozorio je kako se dio stanovnika Srijema, dijelom i Hrvata, i dalje teško izjašnjava o svojoj vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Osječko-baranjska županija tijekom posljednjih godina ima intenzivne kontakte s brojnim hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske, osobito s hrvatskom zajednicom u susjednoj Republici Srbiji. Iz proračunskih sredstava financira se rad brojnih udruga, kulturno-umjetničkih društava i vjerske zajednice s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta, jezika, kulture i tradicije na tom području.

- Hrvati su kroz povijest imali teške uvjete za opstanak u Srijemu, osobito u vremenu oko 1991. godine, kada su ostajali bez posla, bili zlostavljani i protjerivani. Međutim, znatan dio se ipak zadržao i ostao na tom području, gdje ih okuplja Crkva, i to ne samo u Srijemu nego i u Bosni i Hercegovini, kao i Crnoj Gori. Osječko-baranjska županija nastoji pomoći Hrvatima u tuđini, a tako će biti i ubuduće. U skladu s financijskim mogućnostima svake godine izdvojimo određena sredstva u proračunu Županije te im pomažemo, a pozivamo i gradonačelnike i načelnike da nam se pridruže u tomu - rekao je župan Mato Lukić.

Dario Kuštro
OPĆINA BIZOVAC SPREMNA JE POMOĆI
Susret je organiziran u Bizovcu, uz domaćinstvo Srećka Vukovića, općinskog načelnika

- Općina Bizovac s našom srijemskom zajednicom imala je kontakt preko kulturno-umjetničke suradnje, tako da je s naše strane bila ideja da za naš adventni program pozovemo i crkveni pjevački zbor iz katedrale Sremska Mitrovica. Otuda i inicijativa da se ovdje organizira i ovaj skup, u čijoj je organizaciji sudjelovala i Župa Bizovac. Naša Općina otvorena je za suradnju u području kulture, sporta, a zasigurno možemo materijalno pomoći i našim Hrvatima koji žive u Vojvodini i Srijemu u vrlo teškom položaju - rekao je načelnik Vuković.

Možda ste propustili...

PSUNJSKA KAO RELJKOVIĆEVA

Očaravajuća ulica japanskih trešanja

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike