Novosti
DVA VAŽNA ZAKONA IDU U SABOR

Iskorak u korist djece i obitelji
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene i dopune Zakona o doplatku za djecu te prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku, koje je premijer Andrej Plenković ocijenio velikim iskorakom u korist osoba s invaliditetom, djece odnosno obitelji. Izmjenama vezanim uz doplatak za djecu, koje bi stupile na snagu od ožujka 2024., jača se potpora obiteljima za uzdržavanje i odgoj djece, uključujući i one slabijeg imovnog stanja, te bi se dohodovni cenzus povećao sa 70 % na 140 % proračunske osnovice. Kako bi raspodjela bila pravednija, predlaže se i povećanje broja cenzusnih grupa s tri na pet, kao i povećanje svote doplatka za djecu za korisničke skupine u iznosu od 30 do 60 eura, a pronatalitetni dodatak za treće i četvrto dijete ostao bi 66 eura. "Time će sva kućanstva s dohotkom do 618 eura po članu kućanstva moći ostvariti pravo na doplatak za dijete, odnosno na novčanu potporu radi uzdržavanja i odgoja djece", ističe državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Izmjenama zakona broj korisnika bi se udvostručio. Josić kaže da je 2022. prosječan broj korisnika doplatka bio 126.000 za oko 247.000 djece, a na temelju izmjena očekivani broj korisnika u 2024. godini je 271.000, uz obuhvat 511.000 djece. Za provedbu zakona u 2024. planira se izdvojiti 262 milijuna eura, sredstva proračuna povećana su za gotovo 90 milijuna eura, rekao je premijer. H
DODATAK: OBJEDINJENA ČETIRI PRAVA
Prijedlogom zakona o inkluzivnom dodatku (razvrstanom u pet razina) - novčanoj naknadi namijenjenoj osobama s invaliditetom - objedinjuju se četiri postojeća prava: pravo na osobnu invalidninu, na doplatak za pomoć i njegu, na doplatak za dijete u povećanom iznosu, koji se ostvaruje na temelju oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta, te na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom. Stupio bi na snagu početkom 2024. godine. Učinak za iduću godinu bio bi 265 milijuna eura više nego kumulativ sadašnjih naknada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SEKTOR KOJI VAPI ZA RADNOM SNAGOM

Trgovci traže 10.000 radnika

2

NAVIKE SE TEŠKO MIJENJAJU

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

3

PROBLEMI I ZAHTJEVI HRVATSKIH UZGAJIVAČA SVINJA

Uzgajivači traže kontrolu uvoza i više klaonica