Svijet
NIZOZEMSKI ANTIEUROPSKI POPULIST I POSLJEDICE ZA EU

Nakon šokantne izborne pobjede nizozemski desni populist želi formirati vladu
Objavljeno 24. studenog, 2023.

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders počinje tražiti koalicijske partnere, nakon goleme izborne pobjede koja će imati široke posljedice u Nizozemskoj i Europi.Obožavatelj mađarskog euroskeptičnog premijera Viktora Orbana, protuislamski nastrojen Wilders obećao je zaustaviti svu imigraciju, srezati nizozemska plaćanja Europskoj uniji i blokirati ulazak svih novih članica, uključujući Ukrajinu. Nadmašivši sva očekivanja, njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila je 37 mjesta od 150, znatno ispred 25 mjesta za zajedničku listu Laburista/Zelenih i 24 mjesta za konzervativnu Narodnu stranku za slobodu i demokraciju (VVD) premijera u odlasku Marka Ruttea.

Koalicija Slobodarske stranke, VVD-a i stranke NSC centrističkog zastupnika Pietera Omtzigta imala bi zajedno 81 mjesto, što bi bila najočitija koalicija, ali za takvo što će još biti potrebni mjeseci teških pregovora. Nijedna stranka s kojom bi Wilders mogao formirati vladu ne dijeli njegove ideje protiv EU-a. “Uvjeren sam da možemo postići dogovor. Želimo vladati i vladat ćemo”, rekao je u pobjedničkom govoru. Taj ishod šalje ozbiljno upozorenje glavnim strankama u Europi uoči izbora za Europski parlament idućeg lipnja, koji će se voditi oko istih pitanja kao na ovim izborima: imigracija, troškovi života i klimatske promjene. Glasnogovornik EU-a kaže da rezultat nizozemskih izbora ne stavlja pod znak pitanja njihovo članstvo u EU-u.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire priznao je da su nizozemski izbori pokazali “strahove koji se pojavljuju u Europi” zbog imigracije i gospodarstva te potrebu da vlade pokažu građanima da njihove politike donose plodove. Zasigurno, prošlomjesečni izbori u Poljskoj, na kojima je pobijedila skupina proeuropskih stranaka protiv nacionalističkog Prava i pravde (PiS), pokazuju da sve zemlje u regiji ne skreću udesno. No potpredsjednik talijanske vlade i čelnik ekstremno desničarske Lige Matteo Salvini kaže da nizozemski izbori pokazuju da je “nova Europa moguća”.

Wildersova pobjeda dolazi dva mjeseca nakon povratka na vlast antieuropskog populista Roberta Fica u Slovačkoj, koji je obećao zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i smanjiti imigraciju.

Igor Bošnjak
Možda ste propustili...

PREGOVORI NETOM PRIJE SMRTI

Navaljni trebao biti razmijenjen?

1. OŽUJKA DAN NEZAVISNOSTI

Podjela u BiH zbog praznika

ULTIMATUM MAJCI NAVALJNOG:

Pokopajte ga u roku od tri sata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVEZ NJEMAČKIH POREZNIH OBVEZNIKA

Kritiziran rast plaća zastupnika

2

ALEKSEJ NAVALJNI POKOPAN UZ JAKO OSIGURANJE

"Odali smo počast čovjeku koji se ničega nije bojao"

3

U MNOGIM SAVEZNIM POKRAJINAMA

Štrajk njemačkog javnog prijevoza