Osijek
AKCIJE POLICIJE “IMAM PRAVO” I “WEB DETEKTIVI”

Dvije radionice koje učenike uče o sigurnosti na mreži
Objavljeno 23. studenog, 2023.

Interaktivnom radionicom "Imam pravo" u Osnovnoj školi Franje Krežme, kojom su obrađene teme prilagođene uzrastu učenika o važnosti primjene Konvencije o pravima djeteta, Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja te Strategije Vijeća Europe o pravima djeteta za razdoblje 2022.-2027., Ravnateljstvo policije i PU osječko-baranjska obilježili su tri važna međunarodna datuma.Ovi se datumi odnose na zaštitu i prava djece: Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, Europski dan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja i Međunarodni dan djeteta, i to na način da su osnovnoškolce uputili u preventivne aktivnosti usmjerene na zaštitu djeteta.

U doba kada su društvene mreže i drugi online sadržaji velika opasnost za najranjiviju društvenu skupinu - djecu, velika se pažnja pridaje prevenciji, s obzirom na to da su digitalna tehnologija i online svijet nešto od čega ne možemo pobjeći i vratiti se na staro, stoga su radionice i edukacije koje provode policija i druge institucije i više nego poželjne. Na radionici u "Krežmi" službenici PU osječko-baranjske u sklopu navedenog programa naglasili su važnost dječjih prava, a posebice je istaknuto pravo na sigurnost djeteta, što uključuje i pravo na zaštitu djece od svih oblika zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja.

S istim su motivima zaštite djece od opasnosti koje vrebaju na internetu tijekom listopada i studenog ove godine provedene radionice "Web detektivi" u tri četvrta razreda Osnovne škole Frana Krsta Frankopana u Osijeku te dva peta razreda Osnovne škole Matije Petra Katančića u Valpovu, prilikom čega je educirano 97 učenika, pet učiteljica i dvije pedagoginje.

Radionice su provodili policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave osječko-baranjske, sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek (Centar za sigurniji Internet), a upravo su ove dvije institucije i pokrenule ovaj projekt prije deset godina u sklopu preventivnog projekta ‘‘Sigurnost i zaštita djece na Internetu".

Provođenjem radionica "Web detektivi" djeca se educiraju kako prepoznati i prijaviti neprimjeren sadržaj na Internetu. Radionica se provodi dva dana po sat vremena, a nakon završetka radionice svako dijete dobiva diplomu i detektivsku iskaznicu kako bi, na temelju jedinstvenog koda s iskaznice, moglo prijaviti neprimjereni sadržaj preko dojavnog internetskog obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva, s ciljem povećavanja razine znanja i svijesti o posljedicama zlouporabe interneta i društvenih mreža te pridonošenja općoj sigurnosti djece.

Osim prijave preko detektivske iskaznice Web detektiva, zlonamjerno ponašanje možete prijaviti i pozivom broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili online prijavom na Red Button.

Ivan Alilović
Savjeti policije

Sigurnost za djecu

Zadaće malih web detektiva su: prijaviti međuvršnjačko nasilje preko interneta, prijaviti cyberbullying te sprječavati poticanje grupne mržnje i ismijavanje, uznemiravanje, različite poruke vulgarnog sadržaja.

SAY NO - RECI NE
U interakciji s učenicima predstavljena je EUROPOL-ova kampanja “Say no - Reci ne”, gdje su djeci dani savjeti kako se zaštititi u stvarnom i digitalnom svijetu. Savjeti su: “Razmislite prije objavljivanja slika, videa i drugih informacija o sebi i svojoj obitelji”, “Ne otkrivajte svoje lozinke, podatke i adresu”, “Ne dodavajte ljude na svojim profilima koje ne poznajete u stvarnosti”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike