Osijek
“KUHAČEVCI” PROSLAVILI 102. DAN ŠKOLE

Publika nije izdržala, skočila je na noge pa zaplesala valcer
Objavljeno 24. studenog, 2023.
Glazbena škola Franje Kuhača Osijek proslavila je 102. Dan škole i za publiku željnu klasične glazbe u izvrsnoj izvedbi priredila dva dana koncertiranja. Naravno, ulaz je oba dana bio besplatan, što, između ostaloga, također krasi tu osječku školu. Prve večeri sviralo se u susjednom Arheološkom muzeju, a druge u svečanoj dvorani Glazbene škole.

Prije prve koncertne večeri predstavnici škole položili su cvijeće pred bistom Franje Kuhača, a publici su se u dvorani Arheološkog muzeja predstavili učenici glazbenih škola iz Rijeke, Subotice, Zagreba i Osijeka te profesori. Kakvo je raspoloženje bilo? Veselo i rasplesano, u atriju Arheološkog muzeja publika se digla sa sjedalica i zaplesala. Ravnateljica, profesorica Sunčana Bašić, nije krila oduševljenje onime što su glazbenici probudili u posjetiteljima.

- Nastupom komornih ansambala nagrađenih učenika i profesora naše škole na prvom od dva svečana cjelovečernja koncerta, na dan rođenja velikog hrvatskog etnomuzikologa i skladatelja Franje Kuhača, počela je dvodnevna rođendanska proslava. Koncert su svojim nastupom uveličali i dragi gosti iz prijateljske Škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule. Na kraju koncerta novoosnovani ansambl Puhačevci ponovio je, za bis, valcer Pod lipom, na koji se publika digla na noge i zaplesala - kaže prof. Bašić.

Na drugom svečanom rođendanskom koncertu, koji je na rasporedu bio 21. studenoga, nastupili su najbolji solisti Glazbene škole, kao i gosti iz prijateljskih glazbenih škola iz Zagreba, Rijeke i Subotice.

- Koncert je bio uistinu odličan, djeca su, kao i njihovi nastavnici, izvela prekrasne i dojmljive programe, a nastupili su i gosti. Drugog dana nastavka proslave Dana škole bio je koncert solista, uglavnom svih nagrađenih, naših ponajboljih učenika, kao i onih iz škola gostiju. Malo smo se i pohvalili novim instrumentom, pa je naša marimba imala svoj prvi koncertni nastup, jer smo nedavno tek kupili taj vrlo skup i zahtjevan instrument. Budući da smo tek nedavno pokrenuli školu udaraljki, bila nam je ovo prilika da ga i pokažemo - veli ravnateljica Sunčana Bašić. D.Pejić
Najčitanije iz rubrike