Kultura
NOĆ KAZALIŠTA JE U SUBOTU, 25. STUDENOGA

Slavonske daske koje život znače bit će pune života
Objavljeno 24. studenog, 2023.
U DK B. Mihaljevića stiže premijera baleta “Orašar” uz Tamburaški orkestar

Noć kazališta je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju RH, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja.Noć kazališta sustavno i višegodišnje njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima te daje jedinstvenu priliku za kreativne susrete, razmjenu i druženje kazališnim stvarateljima i kazališnoj publici. Manifestacija je neprestano rastuća i razvojna. Njezine osobitosti su poticanje na kazališno stvaralaštvo i njegovu promociju kazališnim umjetnicima i stručnjacima, izvan okvira uobičajenih formi prezentacije kazališnog sadržaja, poticanje na intersektorsku suradnju kako kazališnih djelatnika, tako i lokalnih poduzetnika, ugostitelja ili civilnog sektora koji je svoje interese našao ili nalazi pod okriljem Noći kazališta. Tijekom manifestacije kazališta postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih tako djelatnika i publike. Kazališta tada daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade. Sva događanja u sklopu ove jedinstvene manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu. Manifestacija se pod nazivom European Theatre Night održava u nizu drugih europskih zemalja.

Noć kazališta ove godine bit će bogata programima i u kazališnim kućama diljem Slavonije. U osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića 25. studenoga u 18 sati je premijera baleta "Orašar" uz Tamburaški orkestar u izvedbi Glazbene škole Franje Kuhača Osijek (ulaznica je 5 eura). Popratni program počinje u 17 sati kad će u baletnoj dvorani Dječjeg kazališta biti organizirana "Svjetlionica", radionica izrade svjetlosnih vizualizacija za djecu stariju od sedam godina, s voditeljicom Doris Despot, a ulaz je besplatan. Od 18 sati će ispred zgrade Dječjeg kazališta svi moći uživati u eventu "Budi moja boja", svjetlosnim instalacijama na zgradi Kazališta, autorice Doris Despot. U nedjelju, 26. studenoga se može pogledati balet "Orašar" u terminima od 10.30 i 18 sati, uz Tamburaški orkestar u izvedbi Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, ulaznica je 5 eura.

U Slavonskom Brodu će Noć kazališta biti održana u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić. Tako će u 17.30 biti izvedena predstava "Anna" po motivima romana Dnevnik Anne Frank, koprodukcija Satiričkog kazališta mladih, Kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić i Umjetničke organizacije "Slavonski Brodvej" (ulaz je besplatan). U 20 sati će biti izvedena predstava "Žaba" Dubravka Mihanović" (Satiričko kazalište mladih), a u 21.30 praizvedba predstave "Lara i Katarina" Mateja Safundžića, produkcija Satiričkog kazališta mladih i Umjetničke organizacije "Slavonski Brodvej". Na obje predstave je besplatan ulaz.

U Gradskom kazalištu Požega će 25. studenoga, u 20 sati biti izvedena predstava "Ljubica" Kazališne amaterske družine Gradskog kazališta Požega. Ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju.

U Kazalištu Virovitica je istoga dana u 18 sati na rasporedu predstava "Kokosretno", autorski projekt studenata glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (ulaz besplatan).

U Hrvatskom domu Vukovar će 25. studenoga u 18 sati biti predstavljen rad amatera Scene Martin Hrvatskog doma uz besplatan ulaz. U popratnom programu će u predvorju Doma biti priređen koncert i izložba plakata.

Noć kazališta u Grubišnom polju, u Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman kreće već danas, 24. studenoga, kad će u 11.30 biti izvedena predstava “Aut” Male scene (ulaz 2 eura). Program se nastavlja 25. studenoga u 18 sati uz predstavu “Čarobnjak iz Oza” Dramske družine Krijesnice i u 19 sati uz predstavu “Pufi u šumi” Kazališta Smješko. Ulaz za obje predstave je 2 eura. U popratnom će se programu u 20 sati prirediti druženje s glumcima.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića